Bussemaker: 'Eind van de bezetting, maar niet van de discussie'

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt dat de studenten met hun wekenlange protest op de Universiteit van Amsterdam (UvA) veel in gang gezet hebben.

null Beeld anp
Beeld anp

Er zijn veel toezeggingen gedaan en er zijn tal van debatten geweest en er komen er nog meer aan, zei ze vandaag in een reactie op de ontruiming van het Maagdenhuis.

'Het is wel het eind van de bezetting maar niet het eind van de discussie', zei de minister. Ze had zich er al eerder over uitgelaten dat studenten terecht kritisch zijn over het rendementsdenken in de wetenschappelijke wereld. Binnenkort gaat Bussemaker zelf naar de UvA om met de studenten en docenten in debat te gaan.

De ontruiming zelf is een zaak van het lokale gezag, benadrukte ze. Eerder vandaag gaf FNV-voorzitter FNV-voorzitter Ton Heerts in Tros Kamerbreed aan dat de ontruiming volgens hem onnodig was, omdat de studenten maandag vrijwillig al wilden vertrekken. 'Als er geen aanleiding is dat er allerlei rottigheid is, dan had je ook tot maandag kunnen wachten.' Heerts deelt de idealen van de bezetters. 'Ze hebben we wel voor een goede zaak gestreden. Er is nu meer medezeggenschap en meer inspraak.'

CDA en de ChristenUnie waren het niet met Heerts eens, bleek tijdens de uitzending. Hoewel de partijen de doelen van de actievoerders steunen had de actie moeten worden afgebroken toen de rechtbank in Amsterdam dat vrijdag bepaalde. 'Het was een goede zaak, maar het is bijna teniet gedaan door deze actie', zei CU-Kamerlid Carola Schouten. 'Dat ze het hier op hebben laten aankomen was niet nodig', vulde Pieter Heerma van het CDA haar aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden