Bussemaker boos op Cordaantop

Bussemaker: ''Het verbaast me dat bestuurders in de zorg een bonus krijgen als het goed gaat, maar nooit iets inleveren als het minder gaat.'' Foto ANP

AMSTERDAM - Het salaris van de top van zorginstelling Cordaan is veel te hoog. Dat zegt staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid in een interview met Het Parool over de problemen bij de Amsterdamse zorginstelling.

Het Parool berichtte in augustus uitgebreid over de slechte kwaliteit van de zorg en de hoge salarissen van haar bestuurders. ''Een salaris hoger dan 200.000 euro getuigt niet van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat salaris wordt bovendien opgebracht door alle Nederlanders. Die betalen maandelijks driehonderd euro aan de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ),'' zegt Bussemaker.

In 2008 verdiende de topman van Cordaan, Eelco Damen, 275.000 euro, en kreeg hij ook nog eens een bonus van 50.000 euro 'vanwege de goede afwikkeling van de fusie met Amsterdam Thuiszorg'. Cordaan Thuiszorg, zoals de organisatie nu heet, verkeert nog steeds in zwaar weer en heeft een negatief eigen vermogen van negen miljoen euro.

Bussemaker: ''Het verbaast me dat bestuurders in de zorg een bonus krijgen als het goed gaat, maar nooit iets inleveren als het minder gaat. Cordaan zegt dat ze het vervelend vinden dat er niet genoeg geld is om alle cliënten te laten zwemmen, dan zou het misschien een idee zijn als de top wat salaris zou inleveren. Ze zouden een gebaar maken als de bonus wordt ingeleverd. Daarvan kunnen ze dan de zwemlessen betalen. Ik kan ze daar alleen niet toe dwingen.''

Als het aan Bussemaker ligt, komt daar echter snel verandering in. Ze werkt met het kabinet aan wetgeving waarin een maximumsalaris wordt gesteld voor bestuurders in de zorg, bij woningcorporaties en bij andere maatschappelijke organisaties. Dat maximum komt waarschijnlijk te liggen rond de twee ton. Bussemaker: ''Dat lijkt me meer dan voldoende om een zorginstelling te besturen.''

Cordaan liet al eerder weten het uitgangspunt te hebben geformuleerd om 'geen variabele honorering toe te kennen en het totale inkomen neerwaarts bij te stellen'. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden