Bush wil laatste kans in Irak

WASHINGTON - Het was een sobere, maar grimmige toespraak vanuit de bibliotheek van het Witte Huis. ''Het wordt een bloedig en gewelddadig jaar", zei president Bush tegen het Amerikaanse volk.De ruim 20.0000 extra Amerikaanse soldaten zullen samen met de aangerukte Irakese eenheden het gevecht moeten aangaan met een gewetenloze vijand bestaande uit terroristen en doodseskaders. ''Het zal vastbeslotenheid vergen", aldus Bush, ''maar we zullen zegevieren"

De commentaren na afloop van de ruim twintig minuten durende toespraak waren vernietigend. Bush werd vergeleken met een gokker die zijn hele huishouden heeft verspeeld, maar blijft volhouden dat hij met zijn laatste dollars alles weer zal terugwinnen. Nog één kans heeft hij nodig, meer niet.

Reikhalzend was er uitgekeken naar de nieuwe strategie, net als eerder reikhalzend werd uitgekeken naar het al weer vergeten advies van de studiegroep onder leiding van oud-minister James Baker. Wederom was de teleurstelling groot, want 'er is geen toverformule', zoals Bush zelf zei in zijn toespraak. Veel nieuws valt er ook niet te ontdekken in 'de weg voorwaarts', zoals de nieuwe strategie in de wandelgangen werd genoemd. Amerika stuurt ruim 20.000 extra troepen naar Irak, maar daarmee komt de troepenmacht ongeveer op hetzelfde niveau van 150.000 als een jaar geleden. Destijds had dat ook niet veel effect. Er komt ook meer aandacht van de economie, maar een eerder poging daartoe is de afgelopen jaren juist steeds stukgelopen op het alles ontwrichtende geweld.

Het zal dit keer wel werken

''Velen zullen zich afvragen waarom deze poging nu wel zal werken", erkende Bush ergens halverwege zijn toespraak. Het antwoord was ontnuchterend: het zal werken, omdat de Iraakse regering nu het etnische geweld gaat aanpakken. Dit keer echt. De VS sturen vijf brigades naar Bagdad, de Iraakse regering achttien. De VS investeren ruim één miljard in de economie, de Iraakse regering een extra tien miljard. Het geeft in de ogen van Bush aan dat het ernst is: dit keer zal de Iraakse regering optreden tegen de milities van hun eigen sjiitische broeders. En anders raakt het geduld op, waarschuwde Bush. ''Dan zal deze Iraakse regering de steun verliezen van de Amerikaanse bevolking."

Die steun is er al lang niet meer, zo blijkt uit alle peilingen. De hoop op een goede afloop in Irak is tot een minimum gedaald. De toespraak van Bush zal daar weinig aan veranderen. Het geloof in zijn beoordelingsvermogen is te zeer aangetast. De opperbevelhebber lijkt steeds als laatste de realiteit onder ogen te zien. Voor het eerst gaf de president gisteren toe dat er te weinig troepen naar Irak zijn gestuurd. Daar was de rest van het land al achter toen Bush nog volhield dat Donald Rumsfeld de beste minister van defensie ooit was.

Leger te klein

De president erkende eveneens dat het leger te klein is voor de globale oorlog tegen het terrorisme. Er moeten meer soldaten en mariniers komen. Critici roepen dat al jaren, maar het Witte Huis en het Pentagon negeerden het hooghartig. De toekomst was aan een klein, flexibel leger.

''Waar er fouten zijn gemaakt, draag ik de verantwoordelijkheid", zei Bush gisteren, maar de nieuwe nederigheid vocht weer om voorrang met zijn bijna Messiaanse zelfverzekerdheid in zake Irak. ''Het is veel meer dan een militair conflict", herhaalde Bush. ''Het is de beslissende ideologische strijd van onze tijd. Aan de ene kant staan de mensen die geloven in vrijheid, aan de andere kant de extremisten."

Het geeft aan dat Bush nog niet aan terugtrekken wil denken, maar manoeuvreerruimte heeft hij niet meer over. De eerste partijgenoten zijn al overgelopen naar het kamp van de tegenstander. Ze zien het niet meer zitten in Irak. Als de president nu weer te optimistisch blijkt over zijn oorlog zal er geen medestander meer over zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden