Bush prijst McCain als non-Bush

Bush op de satelliet. Foto EPA/Tannen Maury Beeld
Bush op de satelliet. Foto EPA/Tannen Maury

ST. PAUL - Met een korte speech, bezorgd via een satellietverbinding vanuit het Witte Huis, heeft president George Bush de Republikeinse kandidaat John McCain aangeprezen als een man die heel anders is dan hij.

''John is een onafhankelijk persoon, die denkt voor zichzelf,'' aldus Bush in de boodschap tot de Republikeinse conventie in St. Paul. De president had oorspronkelijk in eigen persoon zullen verschijnen, maar zijn optreden werd vanwege orkaan Gustav afgelast - hetgeen McCain de kans gaf de afstand tot Bush zo groot mogelijk te houden. De president, die had gerekend op een hartelijke ontvangst in St. Paul, waar de trouwste aanhangers van de partij zich hebben verzameld, moest zich nu beperken tot een boodschap van acht minuten.

''John McCain is niet bang om je te zeggen dat hij het niet met je eens is,'' zei Bush. ''Geloof me, ik weet daar alles van.''

De president, de eerste sinds Lyndon Johnson (1968) die de conventie van zijn partij niet bijwoonde, prees McCain niet alleen omdat die zoveel afstand durft te nemen van het Witte Huis, maar ook omdat bij hem de veiligheid van de VS in goede handen zou zijn.

''We leven in een gevaarlijke wereld, en we hebben een president nodig die de lessen van 11 september 2001 begrijpt,'' aldus Bush. ''Om Amerika te beschermen, moeten we offensief blijven. We moeten aanslagen stoppen voordat ze worden gepleegd, en niet wachten tot we weer getroffen worden. De man die we nodig hebben is John McCain.''

De militaire ervaring en moed van McCain vormde ook het thema van de belangrijkste spreker van de avond, senator Joseph Lieberman. Diens prominente rol moest nogmaals het partij overschrijdende karakter van McCain onderstrepen; Lieberman was de running mate van Al Gore in 2000. Hij kwam vanwege zijn steun voor de oorlog in Irak in problemen met zijn Democratische achterban, en koos er met succes voor zijn senaatzetel als onafhankelijke kandidaat te verdedigen.

''Wat doet een Democraat als ik op een Republikeinse conventie? Het antwoord is simpel: ik ben hier om McCain te steunen, want het land is belangrijker dan de partij.''

Voor de Bush-dynastie, die twintig jaar lang vertegenwoordigd was in het Witte Huis, was het een karig afscheid van de Republikeinse achterban. Maar, zo zei senator Lindsey Graham: ''Het is niet de speech van president Bush die we ons zullen herinneren, maar die van Joe Lieberman.''(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden