Bush: het wordt een bloedig jaar

WASHINGTON - President Bush heeft de Amerikaanse bevolking voorbereid op 'een bloedig en gewelddadig jaar' in Irak.De president maakte tijdens een live uitgezonden televisietoespraak bekend dat ruim 20.000 extra Amerikaanse militairen Irak zullen vertrekken. Ze zullen het Iraakse leger moeten helpen bij het neerslaan van de burgeroorlog. De missie zal 'geduld, offers en vastbeslotenheid' vergen, aldus Bush.

De president meent dat de nieuwe strategie kans op succes biedt, omdat de Iraakse regering anders dan voorheen vastbesloten is op te treden tegen het etnische geweld. Het Iraakse leger zal in totaal zo'n 70.000 soldaten stationeren in Bagdad, het brandpunt van de burgerloorlog. De Amerikaanse troepen zullen een onderdeel gaan vormen van de Iraakse brigades. Bush waarschuwde dat de hulp van Amerika niet langer onvoorwaardelijk is. ''Als de Iraakse regering haar beloftes niet waarmaakt, zal ze de steun van de Amerikaanse bevolking verliezen."

Bush erkende dat er in het verleden te weinig troepen waren om de stabiliteit van Irak te garanderen. ''Waar er fouten zijn gemaakt, draag ik de verantwoordelijkheid."

Twijfels

De toespraak lokte felle kritiek uit van de Democraten. Hillary Clinton, de gedoodverfde presidentskandidaat van de Democraten, zei dat de speech werd 'ontsierd door incompetentie en arrogantie'. ''Ik kan de troepenuitbreiding niet steunen." Haar partij wil dat de militairen gefaseerd worden teruggetrokken. Een uitbreiding met 20.000 soldaten zou te weinig zijn om het tij te keren en bovendien het leger overbelasten.

Ook binnen de Republikeinse partij bestaan grote twijfels over de nieuwe strategie.

Bush kondigde in zijn toespraak ook aan dat er een nieuw vliegdekschip naar de Perzische Golf wordt gestuurd. Amerika wil actiever gaan optreden tegen de steun die opstandelingen in Irak krijgen van Iran en SyriÎ. Waarnemers vrezen dat er daardoor een nieuwe confrontatie dreigt in de regio.

De president benadrukte nogmaals dat een nederlaag catastrofaal zal zijn voor Amerika. ''Onze vijanden zullen een vrijhaven hebben om aanslagen op ons voor te bereiden."

Bush zal de komende dagen proberen steun te vergaren voor zijn plannen. Hij geeft vandaag nog een toespraak op de militaire basis Fort Benning in de staat Georgia. Zijn ministers zullen verschijnen bij hoorzittingen in het Congres.

Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice reist morgen af naar het Midden-Oosten om te overleggen met bondgenoten als Saoedi-Arabië en Egypte. Later zal ze ook nog enkele Europese landen bezoeken.

Zie ook:

Bush wil laatste kans in Irak (analyse)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden