Bush capituleert op G8

HEILIGENDAMM - Op de G8-top in Duitsland heeft de Amerikaanse president George Bush zich voor eerst geschaard achter een internationale aanpak van de milieuvervuiling.Bush heeft zich nergens toe verplicht - Greenpeace spreekt al van 'een wassen neus' - maar het feit dat hij akkoord is met de doelstellingen van de G8 is 'een belangrijke stap voorwaarts', aldus G8-voorzitter Angela Merkel. De top in Heiligendamm zal wat de Duitse bondskanselier de boeken ingaan als het moment waarop Amerika verklaarde niet langer afzijdig te blijven in de strijd tegen de uitstoot van CO2 .

Bovendien werd het hoog oplopende conflict tussen de VS en Rusland verrassend bijgelegd, met het voorstel van president Vladimir Poetin voor een gezamenlijk raketschild. Ook werd vanochtend besloten 44 miljard euro uit te trekken voor steun aan Afrika. Bij alle onzekerheden die de verschillende 'doorbraken' en 'akkoorden' omgeven, is deze G8-vergadering voor Merkel een niet gering diplomatiek succes geworden.

Bush heeft in Heiligendamm geen bindende afspraken gemaakt, maar hij onderschrijft nu het streven naar halvering van de uitstoot van broeikasgassen in 2050. Belangrijker nog is dat hij ermee akkoord gaat daarover in VN-verband te onderhandelen. In december wordt in Bali een conferentie gehouden, die de basis moet leggen voor een opvolger van het Kyoto-verdrag, dat in 2012 afloopt.

De VS hebben onder Bush het Kyoto-verdrag niet ondertekend, maar de Amerikaanse deelname aan het 'Bali-overleg' biedt perspectief voor een koerswijzing. Merkel sprak daarom van 'een grote stap vooruit'.

Lees vandaag verder in de krant:

Poetin wil samenwerken

HEILIGENDAMM - George Bush en Vladimir Poetin hebben de dreigende rakettencrisis tussen de Verenigde Staten en Rusland bezworen. Poetin kwam op de G8-top met het verrassende voorstel een gezamenlijk afweersysteem op te zetten in Azerbeidzjan.

Handel helpt Afrika meer dan geld

Bob Geldof, Bono en andere beroemdheden pleitten tijdens de G8-top in Heiligendamm opnieuw voor meer hulp voor Afrika. Maar helpt geld echt? Niet als het uitsluitend in Afrika belandt als schenkingen.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden