Buruma: 'OM was te snel met noodweer Deurne'

Raadsheer Ybo Buruma bij de Hoge Raad vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) te snel stelde dat er bij de dodelijke overval op een juwelier in Deurne waarschijnlijk sprake was van zelfverdediging. Maar de strafrechtgeleerde snapte wel dat het OM iets wilde zeggen, omdat de dramatische zaak veel impact had.

Ybo Burema Beeld anp
Ybo BuremaBeeld anp

Dat zei Buruma in het televisieprogramma Buitenhof. Bij de overval eind maart werden twee overvallers doodgeschoten, naar later bleek vermoedelijk door de juweliersvrouw. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zei een dag na de overval dat er sprake lijkt van zelfverdediging, dat een rechter het beroep op noodweer daarom hoogstwaarschijnlijk zal honoreren en dat er waarschijnlijk geen straf wordt gegeven.

Internettijd
Buruma vond die opmerkingen over noodweer 'een beetje snel en eigenlijk niet zo gelukkig'. Hij vindt het wel sterk dat het OM snel met informatie naar buiten kwam, omdat er zeker in deze internettijd de nieuwsvoorziening snel gaat en de roep om commentaar groot is. Buruma vond het ook goed dat justitie snel besloot dat de verdachten niet gelijk in voorlopige hechtenis werden gezet, wat normaal vaak wel zou gebeuren in dit soort zaken.

Ook de zaak tegen de vroegere topambtenaar van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, kwam even aan de orde in Buitenhof. Het OM doet nog onderzoek naar beschuldigingen van seksueel misbruik. Maar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), die al herhaaldelijk heeft gezegd te geloven in de onschuld van Demmink, zei pas over de zaak: 'Het was niks, het is niks en het wordt niks.'

Buruma vindt het moeilijk daar iets over te zeggen. 'Maar ik had het hem liever niet horen zeggen', zei hij. Ook benadrukte de raadsheer dat het mooi is dat rechters onafhankelijke personen zijn.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden