Review

Buried ****

Ryan Reynolds Beeld
Ryan Reynolds

Regie: Rodrigo Cortés
Met: Ryan Reynolds

Lef kan de Spaanse regisseur Rodrigo Cortés niet ontzegd worden. Bij zijn tweede speelfilm Buried legt hij zichzelf beperkingen op waar de meest ervaren filmmakers resoluut voor zouden bedanken. De film maakt de toeschouwer deelgenoot van de ontberingen van een man die ontdekt dat hij levend begraven is, door de kist geen seconde te verlaten.

Het is een dwingend concept, dat de beoogde beklemming alleen oproept indien de makers hun eigen regels huldigen en de geloofwaardigheid geen moment tarten. Cortés komt er wonderwel mee weg: hij brengt de spanning behendig naar een kookpunt, zonder vals te spelen.

De film begint in het aardedonker, tot we het kenmerkende geluid van een Zippo-aansteker horen en vervolgens de paniek in het gezicht van acteur Ryan Reynolds ontwaren. Hij verzet zich, maar de planken geven niet mee en het gedempte geluid maakt duidelijk dat hij echt ter aarde is besteld.

Na enige tijd gaat er een mobiele telefoon af. Het scherm geeft Arabisch schrift weer, de beller eist five million money. Het slachtoffer benadrukt dat hij in Irak slechts als vrachtwagenchauffeur werkt. Het antwoord is even helder als gruwelijk: 'You American, you soldier.' Wie moet hij bellen om het losgeld veilig te stellen?

Buried is niet de eerste film waarin iemand levend begraven wordt. Het gegeven is ten minste zo oud als Edgar Allan Poe's klassieke verhaal The premature burial, dat in 1962 werd verfilmd. Er volgden vele variaties op het thema, maar Buried kan zich dankzij de komst van het mobieltje volledig ondergronds afspelen.

Scenarioschrijver Chris Sparling buit de mogelijkheden en beperkingen optimaal uit. De Iraakse locatie maakt uitleg over het hoe en waarom overbodig. Niet alles in Buried werkt even goed, maar Cortés, Sparling en Reynolds weten de toenemende beklemming, frustratie en wanhoop anderhalf uur invoelbaar te maken. Het is een knap uitgevoerd huzarenstuk. Het einde mag er ook wezen. (BART VAN DER PUT)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden