Plus

Burgers Patio verdwijnt: 'Alle burgemeesters hebben hier gegeten'

Na bijna 33 jaar sluit restaurant Burgers Patio de deuren. Het pand in de Tweede Tuindwarsstraat moet worden gerenoveerd. Na de ingreep keert het restaurant er niet meer terug.

Tjeerd Ooms: 'Alle burgemeesters van Amsterdam hebben hier gegeten'Beeld Dingena Mol

Tjeerd Ooms (Amsterdam-Noord, 1948) is geëindigd waar hij begon. Hij was lang bedrijfsleider en gastheer bij Burgers Patio in de Jordaan, maar in de laatste weken van het restaurant werkte hij weer in de keuken.

Net als in 1984, toen hij met twee compagnons begon met het Italiaanse restaurant. Hij heeft geen koksdiploma, maar Ooms omschrijft zichzelf als 'een geboren hobbykok'.

Zondagavond organiseerde Ooms een laatste avondmaal voor oud-medewerkers en vaste gasten. Het restaurant houdt op en het pand zal grondig worden gerenoveerd. Als het stortregent, overstroomt de vloer en de leidingen zijn ernstig verouderd.

Parkeerplaats
Het restaurant dankt zijn naam aan de slagerij Burgers, die ooit in de ruimte huisde. Op de plek waar de bestelauto's van de slagerij parkeerden, kwam de patio van het restaurant. Eten in de beschutte buitenlucht bleek een gouden greep te zijn.

Burgers Patio was niet het eerste avontuur van Ooms in de horeca. De Amsterdammer was al uitbater van café De Tuin en De Twee Prinsen toen hij met het restaurant begon. Zijn hart heeft altijd bij het eten gelegen, niet bij het drinken.

"Mensen gaan uit verveling naar het café en voor hun plezier naar een restaurant," zegt hij. "Ik heb me nooit prettig gevoeld in de rol van de man die de mensen steeds moet bijschenken."

Bovendien moest Ooms zich als cafébaas de Jordanezen van het lijf houden. "Het was traditie om te vechten met de nieuwe eigenaar van een kroeg. In een restaurant hoeft zoiets gelukkig niet."

On-Hollands
Op culinair gebied heeft Burgers Patio de Italiaanse keuken in Amsterdam een slinger gegeven. Het is tegenwoordig vrij normaal om saltimbocca en zelfgemaakte pesto te serveren, maar in 1984 was dat niet het geval.

Al vanaf het einde van de jaren tachtig gebruikt Burgers Patio scharrelvlees. Een medewerkster was dierenactivist en zo kwam Ooms erachter dat scharrelvlees ook nog eens smaakvoller is.

Eigenlijk kun je Burgers Patio als een vroeg teken van 'gentrification' zien. Het eten was on-Hollands, iets duurder dan de snackbar en er hing kunst aan de muur. Het hoogopgeleide publiek dat er kwam eten, verschilde van de oorspronkelijke Jordaanbewoners, die stilaan naar Purmerend en Badhoevedorp vertrokken.

Onenigheid met de inmiddels vertrokken compagnons van het eerste uur (Herman Genet en Sietse de Jong) noemt Ooms een dieptepunt uit de geschiedenis van het restaurant.

Hoogtepunt vindt hij de omgang met de gasten. "Nu we sluiten, vertellen gasten mij wat het restaurant voor hen heeft betekend. Er zijn hier zaken gedaan, huwelijken beklonken en relaties beëindigd. Er kwamen twintigers eten wier ouders hier als twintigers ook al kwamen."

Het bezoek van beroemde gasten zorgde altijd voor deining. "Kwam ineens Marco van Basten binnen. Dan hoorde je een soort gezoem. Iedereen deed alsof ie hem niet zag, maar ze hielden hem allemaal in de gaten. Ook alle burgemeesters van Amsterdam hebben hier gegeten."

Wilde nachten
Miljonair is Ooms niet geworden van Burgers Patio. Daar is het de bedrijfstak niet voor. En zoals dat wel vaker gaat bij horecaondernemers volgen na drukke avonden ook wilde nachten, met alles wat daarbij hoort.

"De bedrijfsvoering heeft ooit wel eens geleden onder mijn bezoeken aan de Mazzo en de Koophandel," aldus Ooms. "Maar na mijn veertigste ben ik rustiger aan gaan doen en heb ik alle tijd aan de zaak besteed. Ik heb er geen spijt van."

Nieuwe zaak
Hoewel hij 68 jaar is, wil Ooms niet per se stoppen met werken. Zijn kroegen heeft hij van de hand gedaan, maar misschien begint hij opnieuw een restaurant.

Slagersfamilie Burgers heeft het pand dat Ooms al die tijd huurde onlangs verkocht. Met de nieuwe eigenaar broedt hij op een nieuwe zaak in het gerenoveerde pand. Burgers Patio zal echter definitief verdwijnen en áls er een nieuw restaurant in het pand komt, zal dat geen binnenplaats kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden