Burgers naar oorlogsgebied

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop van Defensie overweegt particuliere beveiligers en monteurs naar oorlogsgebieden te sturen, zoals de Afghaanse provincie Oeroezgan.De minister heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken hierover om advies gevraagd.

In een brief aan oud-minister van Justitie Frits Korthals Altes, voorzitter van deze raad, schrijft Van Middelkoop dat 'het oorlogsrecht de inzet van huurlingen niet toestaat'. Maar er is wel een grijs gebied, aldus de minister. Hij denkt aan het sturen van monteurs en particuliere beveiligers die kunnen werken achter de frontlijn. Daarnaast denkt de minister aan het inhuren van schepen en vliegtuigen. Hij wil nog dit jaar de mening van de Adviesraad horen.

De strijdkrachten van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maken al veel gebruik van zogeheten civiele dienstverleners. De Nederlanders in Oeroezgan huren wel lokale Afghanen in, maar maken amper gebruik van Nederlandse burgers.

Van Middelkoop wil van de Adviesraad weten welke diensten door Defensie kunnen worden ingehuurd. Ook moet duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor burgerpersoneel in oorlogsgebieden. Volgens de minister is militaire bescherming lastig, omdat dat ten koste zou kunnen gaan van 'de operationele capaciteiten'.

Een ander risico is dat de vijand een land onder druk kan zetten door civiele dienstverleners te gijzelen of zelfs te doden. Onder meer in Irak is geprobeerd om landen die militairen hadden gestuurd, onder druk te zetten door burgers te gijzelen en hun kelen door te snijden. Van Middelkoop acht het 'niet denkbeeldig' dat dit ook tijdens andere conflicten zal gebeuren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden