Burgers in West beslissen over bloembakken, maar niet over bouwhoogtes

­Het democratisch gehalte van Amsterdam-West laat te wensen over, zeggen burgers van het stadsdeel.

Ton Damen
Burgers klaagden over het dichtbouwen van hun tuinen, gewijzigde bouwhoogtes, en dat er meer woningen in de wijk worden gebouwd. Als zij daar kritiek op hebben, gaat het stadsdeel er niet op in. Beeld Jean-Pierre Jans
Burgers klaagden over het dichtbouwen van hun tuinen, gewijzigde bouwhoogtes, en dat er meer woningen in de wijk worden gebouwd. Als zij daar kritiek op hebben, gaat het stadsdeel er niet op in.Beeld Jean-Pierre Jans

Ze mogen meepraten over bloembakken, maar niet meebeslissen over dingen die ertoe doen, zoals bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen.

Dit kwam woensdag naar voren tijdens een debat in De Hallen over democratie in de wijk. Burgers klaagden over het dichtbouwen van hun tuinen, gewijzigde bouwhoogtes, en dat er meer woningen in de wijk worden gebouwd. Als zij daar kritiek op hebben, gaat het stadsdeel er niet op in.

Lastig
Bewoonsters Anneke Veenhoff en Nel Bannier spraken over de nieuwbouwplannen in de Jan Hanzenstraat, waar de bebouwing twee woonlagen erbij krijgt voor de bouw van kleine woningen.

Negen burgergroepen trokken meer dan 15.000 euro uit om daartegen te hoop te lopen. Het stadsdeel luisterde niet. De bestuurscommissie verwees naar ambtenaren en omgekeerd en het stadsdeel naar de gemeenteraad. Het verhaal eindigt bij de rechter, die nog uitspraak moet doen.

De opkomst bij het burgerdebat was met ruim honderd bezoekers hoog.
De voormalige ombudsman, Alex Brenninkmeijer (voorzitter van de evaluatiecommissie bestuurlijk stelsel), sprak van 'een feest der herkenning'. "Amsterdamse burgers worden lastig gevonden, en ze zijn altijd te laat."

Bakstenen in de Amstel
Volgens Brenninkmeijer voelen veel burgers in West zich vaak net als hij: door de gemeente in het pak genaaid. "Het college was verplicht na de invoering van bestuurscommissies een evaluatie te doen. Toen werd schichtig gemeld dat wij bouwstenen moesten aandragen voor de doorontwikkeling van het bestuurlijk stelsel. We zijn gaan luisteren naar burgers, bedrijven en instellingen, en hoorden zo veel kritiek dat we dachten: misschien moeten we bakstenen in de Amstel gooien."

Brenninkmeijer onderstreepte in zijn advies de onduidelijke rol van stadsdelen, die West ook parten speelt. De politieke commissies moeten het collegebeleid uitvoeren, maar besluiten worden genomen door de gemeenteraad. Bewoners kunnen op twee plekken inspreken, krijgen weinig teruggekoppeld van de lokale politici, terwijl de lokale ambtenaren op eigen houtje doorgaan.

Communicatie in Amsterdam is volgens Brenninkmeijer zenden in plaats van luisteren. Dat zet kwaad bloed bij burgers.

Lees ook: Stadsdeel West is al proeftuin in burgerparticipatie

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden