Burgemeesterstrijd Parijs voor het eerst tussen twee vrouwen

In Parijs is de strijd om het burgemeesterschap in volle gang. Eén ding staat bij voorbaat al vast: de nieuwe burgemeester is voor het eerst geen man, maar een vrouw. De strijd, die zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt beslist, gaat tussen de stille, hardwerkende socialiste Anne Hidalgo en haar rechtse tegenstreefster Nathalie Kosciusko-Morizet.

De twee kandidaten voor het Parijse burgemeesterschap: Anne Hidalgo en Nathalie Kosciusko-Morizet. Beeld ap
De twee kandidaten voor het Parijse burgemeesterschap: Anne Hidalgo en Nathalie Kosciusko-Morizet.Beeld ap

De 54-jarige Hidalgo is het meest ervaren van de twee. Ze was dertien jaar lang locoburgemeester onder Betrand Delanoë. In alle peilingen ligt ze voor op haar rivale, ondanks de groeiende impopulariteit van de socialistische regering van president François Hollande. Kosciusko-Morizet, die ook bekend staat als NKM, is een rijzende ster binnen de UMP, de partij van voormalig president Nicolas Sarkozy.

Beide kandidaten beloven de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren en de vervoersproblemen aan te pakken. Ook zeggen ze meer sociale woningen te willen bouwen. Maar het belangrijkste is dat een vrouw het ambt gaat bekleden. 'Een vrouw aan het hoofd van een van de belangrijkste steden ter wereld heeft natuurlijk een behoorlijke invloed', aldus Hidalgo. Bovendien is het een belangrijk signaal voor de regering en de kiezers in Frankrijk, waar vrouwen pas na de Tweede Wereldoorlog stemrecht kregen en nog altijd last hebben van seksisme.

Persoonlijke campagne
Hidalgo, die op tweejarige leeftijd vanuit Spanje naar Frankrijk kwam, zoekt voor haar campagne niet de media op. In plaats daarvan probeert ze zoveel mogelijk Parijzenaren persoonlijk te spreken te krijgen. Haar campagne lijkt dusdanig buiten de media om te worden gevoerd, dat ze door het conservatieve kamp wordt beticht van een 'winterslaap'.

'Ik ben rustig, erg ontspannen en enorm vastberaden', zei Hidalgo. 'We gaan een nieuwe bladzijde openslaan voor deze stad. We gaan nieuwe uitdagingen aan op het gebied van ecologie, solidariteit en democratie.' Ze is van plan om 5 procent van de begroting van de stad - zo'n 71 miljoen euro - te gebruiken om burgerinitiatieven van de grond te krijgen.

Kosciusko-Morizet was onder Sarkozy minister van milieu. Ze laat duidelijk doorschemeren dat ze uiteindelijk president wil worden. De post van burgemeester lijkt een mooie opstap in die richting, maar onenigheid binnen de UMP strooit roet in het eten. In sommige districten van Parijs staan enkele conservatieve dissidenten op de kieslijst, die haar wel eens stemmen kunnen kosten.

Desondanks zegt Kosciusko-Morizet nog altijd in de overwinning te geloven. 'Parijzenaren willen verandering. Parijs heeft meer veiligheid nodig en schonere straten en Parijs moet een avantgardistische stad zijn die een weerspiegeling is van zijn reputatie en zijn geschiedenis.'

Spectaculaire voorstellen
Om in de gunst van de kiezer te komen hebben de beide vrouwen spectaculaire voorstellen gedaan. Zo wil Hidalgo het oude spoornetwerk rond Parijs een nieuwe bestemming geven. De tunnels kunnen volgens haar gebruikt worden om champignons te telen of vissen te kweken. Ook moet er ruimte zijn voor kunst. Kosciusko-Morizet op haar beurt wil oude, ongebruikte metrostations omtoveren tot zwembaden, sportscholen of nachtclubs.

Hoewel Hidalgo kan bogen op enkele succesvolle projecten die onder Delanoë zijn gerealiseerd, zoals een wittefietsenplan, meent Kosciusko-Morizet dat de socialisten die de afgelopen dertien jaar in Parijs aan de macht waren er niet in zijn geslaagd de stad aantrekkelijk te maken voor jongeren. 'Er is nu een hele generatie die ervan droomt in het buitenland te wonen, een bedrijf in Londen te beginnen of kunstenaar in Berlijn te worden', aldus Kosciusko-Morizet.

Kosciusko-Morizet wordt volgens onderzoeken gezien als dynamisch en strijdlustig, terwijl Hidalgo's kracht vooral zit in haar 'aandacht voor de Parijzenaar', aldus politiek analist Yves-Marie Cann. Bovendien zien mensen haar als een 'aardig persoon'. Dat kan komende zondag wel eens de doorslag geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden