Burgemeesters grote steden willen toegang tot Europese fondsen

De burgemeesters van Amsterdam, Milaan, Parijs en Barcelona willen direct toegang tot de Europese fondsen voor bestrijding van corona. Dit schrijven ze in een gezamenlijke brief. ‘Wij willen dat onze stem gehoord wordt.’

De brief is onder meer ondertekend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Beeld ANP
De brief is onder meer ondertekend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP

De brief, die gericht is aan Europese instellingen, is ondertekend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en haar collega’s Ada Colau (Barcelona), Anne Hidalgo (Parijs) en Giuseppe Sala (Milaan). Ze roepen Europa op om lessen te leren uit de financiële crisis die begon in 2008, toen overal ter wereld banken omvielen.

De zware bezuinigingen die op die crisis volgden, hebben de publieke diensten verzwakt, aldus de burgemeesters. Herstel liet lang op zich wachten en de sociale ongelijkheid groeide. “Hier betalen we nu nog steeds de prijs voor.” Met name in de grote steden leden de meest kwetsbaren onder de bezuinigingen.

De burgemeesters roepen op om bij de bestrijding van de coronapandemie de ‘principes van solidariteit en samenwerking overeind te houden.’ Ze vragen directe toegang tot een deel van de fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven voor de bestrijding van de pandemie en de gevolgen daarvan. “Europese burgers wenden zich als eerste tot de steden wanneer zij in nood verkeren,” zo luidt de verklaring.

Noord- en Zuid-Europa

Ook roepen ze op de kosten voor de hersteloperatie eerlijk te verdelen tussen het noorden en het zuiden van Europa. Een opmerkelijke oproep, want deze verdeling tussen noord en zuid was vorige week een belangrijk twistpunt in de onderhandelingen tussen de Europese ministers van Financiën, onder wie Wopke Hoekstra namens Nederland. De burgemeesters betogen dat kredieten tegen lage kosten zorgen voor snel herstel van de publieke diensten, bedrijven en de werkgelegenheid.

“Wij zullen de beste bondgenoten zijn,” beloven de burgemeesters, “als wij ook op steun kunnen rekenen van Europese instellingen en als de maatregelen de economie ten dienste stellen van de burger.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden