Burgemeesters grote steden vaak bedreigd uit criminele hoek

Burgemeesters in de grotere gemeenten zeggen dat zij (vaak anoniem) zijn bedreigd uit criminele hoek.

ANP
De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, de locoburgemeester van Amsterdam, Kajsa Ollongren, en burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen. Beeld anp
De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, de locoburgemeester van Amsterdam, Kajsa Ollongren, en burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.Beeld anp

Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken.

Van de 225 ondervraagde burgemeesters gaat het om 24 procent. Voor zover de onderzoekers dat hebben kunnen controleren, zijn bedreigingen met geweld niet in de praktijk gebracht.

Niet in de praktijk gebracht
Ondanks pogingen om niet alleen burgemeesters maar ook wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren te beïnvloeden, is er geen sprake van grootschalige beïnvloeding, aldus de onderzoekers.

Bijna vierduizend functionarissen zijn ondervraagd. Het gaat volgens de ministeries om een "eerste indicatie van de aard en omvang van de problemen".

Gevolgen onduidelijk
Van alle ondervraagde lokale politici en ambtenaren zegt 1 procent te maken te hebben gehad met bedreigingen, die invloed hebben gehad op besluitvorming.

Omkoping wordt veel minder genoemd. Infiltratie door een functionaris met crimineel oogmerk wordt in 8 procent van de gemeenten gezien.

Pogingen tot beïnvloeding door criminelen vinden plaats in kleine en grote gemeenten en in alle provincies.

Volgens de ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wordt "op lokaal niveau de impact op de lokale democratie gevoeld", maar is nog niet vastgesteld wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden