Burgemeester: Zweefmolen geen onderdeel van demonstratierecht

De gemeente ligt in de clinch met vakbond FNV over de invulling van de 1 meiviering. Naast een mars wil de vakbond in het Oosterpark een manifestatie organiseren die volgens de gemeente te veel lijkt op een festival.

Burgemeester van der Laan Beeld anp
Burgemeester van der LaanBeeld anp

Naast de gebruikelijke sprekers en markt wil de vakbond dit jaar groots uitpakken met attracties, optredens van topartiesten Typhoon en Lucas Hamming, een boksring voor een clinic van Remy Bonjasky en tenten met hamburgers, poffertjes en friet.

Net een festival, maar allemaal onmisbaar voor de viering van de Dag van de Arbeid, vindt de FNV, dat het evenement heeft aangemeld als demonstratie.

Vergunning
De gemeente denkt daar anders over. Frietkramen en zweefmolens vormen geen onderdeel van het demonstratierecht, maar horen bij een evenement. En daar is geen vergunning voor aangevraagd, die de FNV gezien de stop op festivals in het Oosterpark ook nooit zou krijgen.

Burgemeester Van der Laan, die verantwoordelijk is voor demonstraties, heeft in een brief aan de vakbond kenbaar gemaakt dat de gewraakte onderdelen niet worden toegestaan, maar de FNV peinst er niet over die te schrappen.

"We overleggen al maanden met de gemeente over de geplande festiviteiten. Het moet echt een viering worden en daar horen feestelijke elementen als attracties en catering ook bij. We gaan er vanuit dat de gemeente gewoon achter de gemaakte afspraken staat," zegt een woordvoerder van de vakbond, die ook stelt dat Nederland 'gewoon nog moet wennen' aan grootse 1 meivieringen.

Renovatie
Stadsdeel Oost ziet de viering het liefst helemaal vertrekken uit het Oosterpark, dat nog volop herstelt van de renovatie. Het pas ingezaaide gras is nog lang niet klaar voor grote mensenmassa's. Uitwijken naar een andere locatie is voor de FNV geen optie en volgens een woordvoerder van de burgemeester ook niet nodig.

Maar wat als de vakbond écht niet wil afzien van de catering en de attracties? "Dan staat een gang naar de rechter ze vrij," aldus de woordvoerder van de burgemeester

De dag van de Arbeid Beeld Jorris Verboon
De dag van de ArbeidBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden