Burgemeester wil geen proef met wietteelt in Amsterdam

De hoofdstad gaat niet meedoen aan een experiment met gereguleerde wietteelt.

Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Als het aan waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen ligt, meldt Amsterdam zich af voor de langverwachte proef, omdat de situatie hier te veel afwijkt van die in andere gemeenten.

In het regeerakkoord is vorig jaar afgesproken dat een proef wordt opgestart om niet alleen de verkoop van softdrugs, maar ook de productie ervan tijdelijk te legaliseren.

Aan dit 'experiment gesloten coffeeshopketen' mogen zes tot tien gemeenten meedoen, die voor de duur van vier jaar de teelt van hennep kunnen toestaan voor levering aan coffeeshops binnen de gemeentegrenzen.

164 coffeeshops
Veel steden hebben zich aangemeld, ook in Amsterdam is er interesse. Maar door de omvang van de branche lijkt de stad ongeschikt om mee te doen. In Amsterdam zijn zeker 164 coffeeshops gevestigd, bijna een kwart van alle wietwinkels in Nederland.

Eerder waarschuwde toenmalig locoburgemeester Eric van der Burg voor het enthousiasme. De situatie in deze gemeente is uniek, omdat het ingezetenencriterium niet geldt. Klanten van een Amsterdamse coffeeshop hoeven niet uit de stad zelf te komen, in de rest van Nederland wel. Dat maakte de stad volgens Van der Burg ongeschikt experimenteermateriaal.

'Voor niks'
Ook zou er voor Amsterdam een grote hoeveelheid hennep moeten worden geteeld. Ook daarom is het simpeler te beginnen in een gemeente met tussen de 5 en 10 coffeeshops.

D66 was er vorig jaar als de kippen bij om te pleiten voor deelname aan de proef. "Als het in Amsterdam niet werkt is het sowieso voor niks," zei D66-leider Reinier van Dantzig. Het college bespreekt vandaag de kwestie en stemt naar verwachting in met de afwijzende brief van Van Aartsen.

Het experiment gereguleerde wietteelt kan naar verwachting begin 2019 van start gaan. Ook Zaanstad en Purmerend hebben zich aangemeld voor de proef.

In Amsterdam zijn zeker 164 coffeeshops, bijna een kwart van alle wietwinkels in Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden