Burgemeester Van 't Veld verlaat Amstelveen

Burgemeester Mirjam van 't Veld (CDA) vertrekt per 1 oktober uit Amstelveen.

Mirjam van 't Veld Beeld Het Parool
Mirjam van 't VeldBeeld Het Parool

Ze wordt dan voorzitter van de Raad van Bestuur van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Maandag liet ze commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland Johan Remkes weten die functie aanvaard te hebben, schrijft ze zelf op Facebook.

Van 't Veld (1970) was sinds 2014 burgemeester van Amstelveen waar ze Jan van Zanen opvolgde, nu burgemeester van Utrecht. Diezelfde functie bekleedde ze eerder in Maarssen en Stichtse Vecht, waar ze zelfs de jongste burgemeester van Nederland was. Nog eerder was ze raadslid in Amersfoort.

Bedreiging
In maart vorig jaar werd Van 't Veld persoonlijk bedreigd vanwege de komst van een noodopvang voor vluchtelingen in haar gemeente. Daar deed ze toen aangifte van. Een jaar eerder had ze in een opiniestuk in Het Parool nog geschreven dat angst voor vluchtelingen 'met begrip te lijf' gegaan moest worden.

De noodopvang aan de Laan van Kronenburg ging overigens vijf maanden na de opening alweer dicht, toen het COA alle bewoners over kon plaatsen naar reguliere azc's.

Voor ze de politiek in ging was Van 't Veld ook al werkzaam in de zorg, als verpleegkundige. "Mijn drijfveer was en is: wat kan ik betekenen voor de ander? En of het nu inwoners, medewerkers of patiënten betreft, mensen staan voor mij centraal."

Haar besluit te vertrekken nam Van 't Veld naar eigen zeggen in de wetenschap dat het goed gaat met Amstelveen. Het ligt 'in haar bedoeling' op 1 oktober officieel afscheid te nemen van de gemeente.

Van 't Veld: van conflict is geen sprake

Van een conflict of ontevredenheid is geen sprake, bezweert Van 't Veld over haar vertrek na amper drie jaar. "Het is tijd om nieuwe kwaliteiten in mijzelf aan te boren."

De CDA-bestuurder die in 2014 overkwam van de gemeente Stichtse Vecht wordt bestuurder van een ziekenhuis in Ede. Het salaris kan het niet zijn geweest, netto gaat zij er zelfs iets op achteruit.

"De cirkel is rond, want ik ben ooit begonnen als verpleegkundige. De laatste veertien jaar heb ik in het publiek bestuur gewerkt. Het burgemeestersambt is prachtig, maar het is tijd om in een nieuwe context te besturen."

Burgemeesters dienen een termijn van zes jaar, die met zes jaar kan worden verlengd. Maar Van 't Veld vertrekt tussentijds omdat ze nu voor de nieuwe baan is gevraagd. "Hier hoeft u niets achter te zoeken. Ik heb de balans voor mezelf opgemaakt. Het gaat hartstikke goed met Amstelveen en in dat ziekenhuis ligt een uitdaging te wachten. Ik geloof dat dingen niet zomaar gebeuren, dus dit verzoek was een goed moment voor een stap."

Op 1 oktober begint Van 't Veld in haar nieuwe functie, het wordt tijd voor afscheid. Bij haar vertrek in Stichtse Vecht brak ze tijdens een afscheidsinterview in tranen uit. "Dit soort momenten gaat bij mij altijd gepaard met een lach en een traan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden