Plus

Burgemeester van het verwoeste Oost-Aleppo op bezoek in Amstelveen

De burgemeester van het verwoeste Oost-Aleppo is genomineerd voor de World Mayor Prize. Gisteren vroeg hij in Amstelveen aandacht voor zijn stad. 'Assad moet terechtstaan; hij kiest altijd voor geweld.'

Brita Hagi Hassan (m) was gisteren in Amstelveen. Rechts naast hem wethouder Jeroen Brandes, links de tolkBeeld Marc Driessen

Brita Hagi Hasan kan het niet vaak ­genoeg herhalen. Het is bijna een mantra geworden. De Syrische president Bashar al-Assad moet terechtstaan voor oorlogsmisdaden. Een Europees land moet om zijn uitlevering vragen en het zou een goede zaak zijn als Assad voor de internationale rechtbank in Den Haag zou moeten verschijnen.

Op de vraag hoe het verder moet met Aleppo, dat in 2012 door de rebellen werd ingenomen en met zware bombardementen te maken kreeg, is dan ook maar één antwoord mogelijk. "De oplossing is duidelijk. De crimineel Bashar moet berecht worden," vertaalt een tolk de woorden van Hagi Hasan (39), die slechts mondjesmaat Engels spreekt.

Helemaal verwoest
"Aleppo is helemaal verwoest. De bevolking is ontheemd. Er is geen verwarming, geen elektriciteit, geen melk voor kinderen. Een noodsituatie. Ondanks de wapenstilstand die eind december inging, is er onlangs weer een klein kind in Aleppo omgekomen. Het regime van Assad heeft de wapenstilstand al honderd keer geschonden. Er zijn 271 mensen omgekomen in twaalf dagen tijd. Voornamelijk kinderen en vrouwen. De oorlog moet stoppen."

Hagi Hasan noemt zich burgemeester van Oost-Aleppo, omdat het andere deel in handen van Assad is. "Ons nieuwe gemeentebestuur is gekozen door de burgers. Het is de eerste democratische ervaring in Syrië. We willen zorgen voor drinkwater, elektriciteit, riolering en onderwijs," zegt Hagi Hasan, die gisteren op uitnodiging van de Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld voor een 'persgesprek' in het Amstelveense stadhuis zit (vanwege ziekte moest ze zelf verstek laten gaan).

Uitzonderlijke moed
Het bezoek komt voort uit beider nominatie voor de World Mayor Prize 2016, een onderscheiding voor burgemeesters met uitzonderlijke moed, compassie en competentie, die elke twee jaar wordt uitgereikt.

Van 't Veld, die vanwege haar inspanningen voor een vluchtelingenopvang is genomineerd, wilde hem een podium bieden. Tijdens het tweedaagse bezoek bracht Hagi Hasan ook een bezoek aan de Tweede Kamer, het ministerie van Buitenlandse Zaken en aan de VNG Internationaal. In december riep hij in Brussel de Europese regeringsleiders op de inwoners van Aleppo te redden. Hij sprak met EU-president Donald Tusk en de Franse president François Hollande.

Hagi Hasan, een ingenieur en architect van beroep, is welgeteld dertien maanden burgemeester van Oost-Aleppo, waar bijna alle burgers en rebellen de stad inmiddels hebben verlaten en de schade onbeschrijflijk groot is. Zo'n 80.000 mensen zochten hun toevlucht tot het westelijke deel van de stad, dat gecontroleerd wordt door Assads leger en verwante milities.

Ongeveer 40.000 mensen, vooral rebellen, trokken vanuit het oostelijke deel naar de provincie Idlib. VN-afgezant Staffan de Mistura waarschuwde dat Idlib, de door rebellen gecontroleerde provincie ten zuidwesten van Aleppo, wel eens 'het volgende Aleppo' kan worden. Of Hagi Hasan zich zorgen maakt over Idlib? "Ik maak me zorgen over heel Syrië," zegt hij.

Doelgerichte aanvallen
Daarom is er één ding dat nu als eerste moet gebeuren. "Wij willen dat de oorlog stopt. Assad moet terechtstaan, want hij kiest altijd voor geweld als oplossing."

De Europese leiders veroordeelden vorige maand de aanvallen van het Russische en Syrische leger op Aleppo scherp. Ze haalden uit naar de doelgerichte aanvallen op burgers en ziekenhuizen. Wat hij ervan denkt? Er volgt een cynische blik. "Praatjes vullen geen gaatjes," vertaalt de tolk.

Hagi Hasan woont zelf aan de rand van Aleppo en vandaaruit beschouwt hij de ontwikkeling in zijn stad. "Ik ben hier om de doelen van de Syrische revolutie aan te kaarten en voor de humanitaire kant van de zaak. Ik voel me verantwoordelijk voor de burgers."

Hij is blij met het geboden podium, al zit er slechts een handvol journalisten. "De Amstelveense burgemeester geeft mij morele steun en dat geeft weer kracht om verder te gaan met ons werk."

Eind deze maand wordt de World Mayor Prize uitgereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden