Van der Laan

Burgemeester Van der Laan legt al zijn taken neer

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft aangegeven dat hij zijn taken per direct overdraagt aan locoburgemeester Kajsa Ollongren.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Aanleiding is slecht nieuws van zijn artsen, die aangeven dat Van der Laan uitbehandeld is voor de uitgezaaide longkanker die in januari werd gediagnostiseerd.

Van der Laan had eerder afgesproken met commissaris van de Koning Johan Remkes dat hij zelf de verantwoordelijkheid droeg over het moment waarop hij zijn taken zou overdragen.

Broze burgemeester
Hoewel Van der Laan al een poos ziek was, bleef hij volledig in functie en voerde hij zijn werkzaamheden zo goed en kwaad als het ging zelf uit. Bij debatten in de gemeenteraad en officiële gelegenheden liet hij zich regelmatig vervangen door één van de wethouders. Zo niet afgelopen donderdag, toen Van der Laan broos, maar helder van geest een spoeddebat over de problemen bij de afdeling radicalisering en preventie doorstond.

Na een gesprek met de arts met slecht nieuws legt Van der Laan zijn taken neer. 'Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen,' schrijft Van der Laan in een brief aan alle Amsterdammers. Volgens een woordvoerder van Van der Laan wil de burgemeester zich de komende tijd op zijn gezin richten.

'Vaarwel'
'Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld,' schrijft Van der Laan. 'Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.'

Hij eindigt zijn brief met: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel, Eberhard van der Laan.'

Nog wel burgemeester
Van der Laan treedt voorlopig nog niet terug als burgemeester, schrijft hij zelf. Commissaris van de Koning Johan Remkes zal in de komende tijd in gesprek gaan met locoburgemeester Ollongren en de fractievoorzitters uit de gemeenteraad over de aanstelling van een waarnemend burgemeester.

"Het ziet er naar uit dat Van der Laan langer dan drie maanden niet zal functioneren als burgemeester. Dan is het beleid om een waarnemend burgemeester te benoemen," zo bevestigt een woordvoerder van de commissaris.

De laatste keer dat een waarnemend burgemeester werd aangesteld was in 2010, toen Lodewijk Asscher, door het vertrek van burgemeester Job Cohen naar Den Haag, werd aangesteld als waarnemer.

De waarnemer hoeft overigens niet een van de huidige locoburgemeesters of wethouders te zijn, de commissaris kan ook op zoek gaan naar een tijdelijk bestuurder van buiten de stad.

Lees ook:

Eberhard van der Laan, een straatvechter die altijd nummer 1 wil zijn

Steunbetuigingen van lezers: 'Sterke, lieve burgemeester'

James Worthy: Als de grachten niet kunnen slapen, wiegt Eberhard ze in slaap

De brief van Van der Laan:

Lieve Amsterdammers,

In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven. De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen.

Aan dit poosje komt nu een einde. Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zijn mij niet verder kunnen behandelen.

Ik heb mij bij de commissaris van de Koning Remkes ziekgemeld. Mijn taken zullen voorlopig worden overgenomen door loco-burgemeester Kasja Ollongren.

Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.

Vaarwel,
Eberhard van der Laan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden