Lezersbrief

Burgemeester, u weet het niet, maar ik was op uw huwelijk

'U weet het niet, maar ik was op uw trouwerij' schrijft Paroollezer Ylva Raaff in een open brief aan Eberhard van der Laan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Lieve meneer de Burgemeester. Uw open brief raakt mij zo, dat het mijzelf verbaasd. Ik ben er echt verdrietig van, terwijl ik nog nooit een woord met u heb gesproken, wij kennen elkaar niet, maar toch is het een beetje houden van.

U bent zo'n integere ontzettend bijzonder leuke burgemeester, u bent mijn burgemeester. En ik hoop dat u niet een poosje maar een enorme poos mijn burgemeester blijft.

Trouwerij
U weet het niet, maar ik was op uw trouwerij. Dat kwam zo:

Een week ervoor liep ik met vriendin Jantine door fotofestival Naarden toen er net een heel trouwerij-gezelschap het stadhuis uit kwam stromen. Het contrast tussen ons en hen was enorm; zij allen prachtig opgedoft in taftzijden jurken met bijpassende hoeden, wij katerig van de avond ervoor met nog uitgelopen make-up in niet meer dan een onderjurkje want zo uit bed en niet de moeite genomen meer aan te trekken dan een onderbroek en laarzen, het was prachtig weer.

Hier op de trap van het stadhuis werd de foto genomen en het viel niemand op dat wij achteraan gingen staan. Geestig vonden we dat, daar zouden ze pas bij het afdrukken van de foto achterkomen. Ja, hier gingen we een serie van maken; 'Wij erbij'. Steeds in een andere rol op andermans trouwfoto. Geestig vonden we.

Dus toen ik een week later een bekende tegenkwam die vertelde op weg te zijn naar een trouwerij 'met Job Cohen, 'hij trouwt ze.' belde ik onmiddellijk Jantine. Deze trouwerij was de moeite waard, vonden we.

Duikbril en bikini
Het zou binnen een uur plaats gaan vinden in Cristofori. Veel tijd om na te denken over hoe en wat hadden we niet. De grootste kans van slagen was waarschijnlijk wanneer het gezelschap naderhand buiten kwam, we konden misschien iets doen met duikbril op en in bikini uit de gracht kruipend, zoiets. Lachen.

We troffen elkaar voor Cristofori. Ik had snel wat spullen in een grote rooie Dirktas gegooid, Jans kwam in haar kaplaarsen aangesneld want zij was in de tuin bezig toen ik haar belde.

Er was een rooie loper uitgelegd, de gasten waren al binnen en we lulden onszelf naar binnen met statief over m'n schouder; we kwamen de foto maken zeiden we. Ze lieten ons door. (Achteraf hoorden we over extra beveiliging in verband met ee bedreiging aan adres Job Cohen... 'O ja?')

Op de vijfde verdieping moesten we zijn, iedereen was al in de trouwzaal zei men, links door het rode gordijn. Ach wat zou het; we gaan gewoon, wie weet konden we daar een foto maken. Heel stil slopen we naar binnen.

Ongemakkelijk
Niemand die ons opmerkte, zo'n 150 keurig gerangschikte ruggen, iedereen in rijen gekeerd naar het bruidspaar, gezeten aan een tafel met daarachter Job Cohen. Enigsins ongemakkelijk want onuitgenodigd maar wat mieterde het, alles voor de kunst. Heel stil overlegden we samen of we in deze ruimte misschien een goeie foto zouden kunnen maken.

Cohen stond op, tikte met iets metaals tegen een glas, nog wat mensen die een laatste slijmprop wegkuchten, toen was het stil. Hij verwelkomde het bruidspaar en tijdens zijn derde zin gaat plots Jantine's mobiel heel hard af; een ingesproken tune door haar zoontje: 'HEY MAM NEEM JE TELEFOON FF OP!'

De toenmalige burgemeester van Amsterdam zwijgt, kijkt ons recht in de ogen aan en 150 mensen volgen zijn blik; Jantine in haar korte broek met groene kaplaarsen en ik met in mijn hand een stevige rode DIRK-tas waar een snorkel uitstak...

We slikten zeer gegeneerd met het schaamrood op onze kaken, wisselen een blik van 'deze gaat vast niet meer lukken he...?' en loosden onszelf achterwaarts weg door het dikke rode gordijn.

Vervolgens zijn we naar het stadhuis van Amsterdam gefietst met onze bikini's en snorkels waar net mevrouw Brons en mevrouw Zweers in het huwelijk traden. Daar hebben we een foto gemaakt.

De volgende dag lazen we in Het Parool: 'Gistermiddag traden voormalig PvdA-fractievoorzitter en gemeenteraadslid Eberhard van der Laan (49) en zijn geliefde Femke Graas (26) met elkaar in het huwelijk.'

Ylva Raaff

'Vervolgens zijn we naar het Stadhuis van Amsterdam gefietst met onze bikini's en snorkels waar net mevrouw Brons en mevrouw Zweers in het huwelijk traden' Beeld Ylva Raaff
'Vervolgens zijn we naar het Stadhuis van Amsterdam gefietst met onze bikini's en snorkels waar net mevrouw Brons en mevrouw Zweers in het huwelijk traden'Beeld Ylva Raaff

Zie ook: Sterkte, lieve burgemeester

en Theodor Holman: Wat is Van Der Laan een goede, aardige man

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden