Burgemeester Purmerend verlaat VVD uit onvrede

De VVD is de burgemeester van Purmerend kwijt als lid. Don Bijl heeft zijn partijlidmaatschap na bijna 50 jaar opgezegd.

ANP
Don Bijl Beeld ANP
Don BijlBeeld ANP

Hij hekelt in zijn opzegbrief de koers van de partij. "Een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel," meent Bijl.

Hij schetst hoe de VVD in zijn ogen is veranderd van een liberale partij die ook oog had voor kwetsbare mensen tot een partij die vooral staat voor "pragmatisme, marktwerking en individualisering''. De burgemeester van Purmerend voelt zich daar niet meer bij thuis. Hij hekelt de manier waarop onder invloed van dit denken volgens hem grote bedrijven "ongehinderd kunnen groeien'' en de politie onder leiding van VVD-ministers "wegdrijft van haar kracht, namelijk verbinding met de samenleving".

Kritisch
Verder is Bijl kritisch over ideeën van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die bijvoorbeeld opperde om misdrijven in probleemwijken strenger te bestraffen en het demonstratierecht rond de sinterklaasintochten te beperken. "In strijd met wet en grondwet," schrijft hij daarover.

"Belangrijker vind ik het onvermogen om een antwoord te vinden op de kennelijke onvrede in onze samenleving. Een samenleving die welvarender is dan ooit, maar waarin de verschillen steeds groter worden," aldus de burgemeester van Purmerend, die wel in functie blijft.

Partijvoorzitter Christianne van der Wal heeft Bijl na zijn opzegging meteen uitgenodigd voor een kopje koffie, laat de VVD weten. Maar dat sloeg Bijl af omdat zijn besluit al vaststond. "Dat is natuurlijk erg jammer, want over dit soort dingen moet je met elkaar kunnen praten. Maar het is zijn keuze.''

Eind november verliet de burgemeester van Assen, Marco Out, de VVD om soortgelijke redenen. Ook hij bleef aan als burgemeester.

Lees ook: Met Klaas Dijkhoff Nieuw-West in: 'Ik heb schijt aan Wilders'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden