Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op. Ze was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht. 

Beeld ANP

Tijdens de nieuwjaarsnacht trok een regen van vonken over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren. Vanuit de gemeenteraad werd er al geroepen om haar aftreden. 

“Het zal niemand zijn ontgaan dat ik zelf ook onder vuur lig,” aldus Krikke in een videoverklaring op Instagram. “Het aanstaande debat over het rapport wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren.” Ze vervolgt: “Ik heb zojuist de commissaris van de Koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest,” aldus Krikke in de verklaring. Ze zei dat de beslissing haar zwaar viel, maar dat ze ze de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg wil zitten.

Krikke is sinds maart 2017 burgemeester. Het is niet de eerste keer dat ze in Den Haag onder vuur lag. Vorig jaar moest ze door het stof na een steekpartij op Bevrijdingsdag. Een Syriër stak drie willekeurige mensen op straat neer. Hij kreeg daar later tbs voor. Krikke zei kort na de steekpartij dat de dader bekendstond als een verwarde man en dat er geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Later bleek dat de politie al onderzoek had gedaan naar mogelijke terreurplannen van de Syriër. Een motie van wantrouwen tegen Krikke kreeg niet genoeg steun in de gemeenteraad.

Overname

In Den Haag wordt zondagavond een collegevergadering belegd om te bespreken hoe het stadsbestuur verder moet nu burgemeester Pauline Krikke is opgestapt. De wethouders komen om 20.00 uur samen om de situatie door te nemen.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD) geldt als meest logische kandidaat, omdat hij tweede locoburgemeester is. Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is weliswaar eerste locoburgemeester, maar hij trok zich vorige week tijdelijk terug als wethouder. Tegen hem is een justitieel onderzoek gaande omdat hij mogelijk bevriende ondernemers heeft geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij.

Revis is wethouder Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen.

Reactie burgemeesters grote steden

In een gezamenlijke verklaring hebben de burgemeesters van drie andere grote Nederlandse steden een reactie gegeven op het vertrek van Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag. “Wij hebben burgemeester Krikke leren kennen als een sterke, doortastende en vrolijke collega. Wij gaan haar missen,” aldus de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, respectievelijk Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb en Jan van Zanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden