Burgemeester Paul Depla (49) verruilt Heerlen voor Breda

Paul Depla wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Breda. De gemeenteraad van Breda heeft dit gisteravond besloten op voorstel van een vertrouwenscommissie uit de raad.

Paul Depla in 2011. Beeld ANP
Paul Depla in 2011.Beeld ANP

Depla (PvdA) is nu nog burgemeester van Heerlen. Eerder was hij tien jaar wethouder in Nijmegen. Hij wordt in Breda de opvolger van Peter van der Velden.

De gemeenteraad omschrijft de 49-jarige Depla onder meer als een krachtige, intelligente en initiatiefrijke bestuurder met een resultaatgerichte aanpak. In Heerlen is hij burgemeester sinds 2010.

De aanbeveling voor het burgemeesterschap van Breda gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt overgegaan. Hij wordt volgens de gemeente naar verwachting begin maart van dit jaar geïnstalleerd.

De in Eindhoven geboren Depla studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en begon daar in 2000 aan zijn wethouderschap.

Fietsenhokincident
In 2007 raakte hij als wethouder van Nijmegen in opspraak omdat hij in het fietsenhok oraal zou zijn bevredigd door een vrouwelijk raadslid. Een meerderheid van de gemeenteraad van Nijmegen zag destijds de ophef als een privékwestie.

In Breda was Peter van der Velden sinds 2004 burgemeester. Zijn vertrek was in 2016 gepland, maar hij besloot eerder weg te gaan wegens een nieuwe functie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden