Burgemeester pakt vergunning seksbaas Bik af

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft besloten de vestiging van het seksimperium van Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat geen exploitatievergunning te verlenen.

Bart Middelburg
Seksondernemer Jan Bik Beeld Dingema Mol
Seksondernemer Jan BikBeeld Dingema Mol

De horecavergunning van de seks-club wordt ingetrokken.
De maatregelen worden genomen op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur (Bibob) en de algemene plaatselijke verordening (APV).

Amsterdam is van oordeel dat er 'ernstig gevaar' bestaat dat de seks-club (geopend in 1969) zal worden misbruikt voor het witwassen van zwart geld.

Failliet
De maatregel komt een beetje als mosterd na de maaltijd. Bik wordt door justitie in Zwolle verdacht van grootschalige belastingfraude en witwasserij. Op al zijn seksclubs ligt beslag. Daarnaast werd zijn imperium (exploitatiemaatschappij Givolo bv) een maand geleden door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard, vanwege forse navorderingen van de belastingdienst die Bik niet meer kan betalen.

Toch heeft de burgemeester gemeend de vergunningen van de Buiten Wieringerstraat in te moeten trekken. "Er bestaat bij een faillissement namelijk altijd het risico van een doorstart of van doorverkoop aan een andere partij," aldus een woordvoerder. De Amsterdamse maatregelen treffen de tien clubs van Bik in de rest van het land niet.

Oorlog
Bik liet vorige week tegenover deze krant weten van mening te zijn dat de overheid er alles aan doet om hem 'helemaal leeg te trekken'. "Barbertje moet hangen omdat ik al 44 jaar oorlog voer met de fiscus."

Jan Bik werd in 1938 geboren op Java in een zwaar gereformeerd gezin, zat in een jappenkamp en stond in de jaren zestig in Nederland even voor de klas. Hij runde ook nog enige tijd een boekhandeltje in de Jordaan, maar opende in 1969 (in de Buiten Wieringerstraat) zijn eerste seksclub.

Een jaar geleden mocht Bik zich - als eigenaar van elf clubs, verspreid over het hele land - de grootste seksondernemer van Nederland noemen.

Tenerife
Begin dit jaar, op 30 januari, deed een leger van ruim driehonderd opsporingsambtenaren (onder andere van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Defensie) een massale inval bij het imperium van Bik; op ruim dertig adressen werd huiszoeking gedaan, ook in Biks tweede huis op Tenerife.

Bik zat ruim een half jaar in voorarrest, en werd in juli, mede vanwege zijn leeftijd, voorlopig vrijgelaten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden