Burgemeester onderzoekt haperende radicaliseringsaanpak

De samenwerking tussen de gemeente en de politie hapert soms bij het in de gaten houden van jihadistische ronselaars. Burgemeester Halsema stelt een onderzoek in.

Ruben Koops
Burgemeester Femke Halsema. Beeld anp
Burgemeester Femke Halsema.Beeld anp

Dat bevestigt een zegsvrouw van de burgemeester. De politie had tot vorig jaar zeker twee vermeende ronselaars in beeld, die actief zijn bij de El Tawheedmoskee in West en de Arrayaanmoskee in Noord. Zij hadden grote invloed op hun eigen kinderen, en zoekende moslimjongeren, zo blijkt uit onderzoek.

De gemeente had de twee in voorgaande jaren opgenomen in een speciale radicaliseringsaanpak, waarmee enkele tientallen geradicaliseerde Amsterdammers in de gaten worden gehouden. Maar omdat de twee verdachten zich niet openstelden voor begeleiding werd hun zaak 'on hold' gezet en kreeg politieonderzoek prioriteit. Dit duurde voort tot in 2017.

Resultaten
Toen de gemeente de twee dossiers vorig jaar weer wilde oppakken, kon dat niet omdat de politie nog steeds met het strafrechtelijk onderzoek bezig was. Die onderzoeken 'lijken geen tastbare resultaten' op te leveren, zo staat in een gemeentelijk document dat NRC heeft gepubliceerd.

De gemeente wilde daarom zelf ook weer aan de slag met de twee om een goede informatiepositie te krijgen, maar de politie weerhield dat.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan en de politietop hebben de zaak in 2017 besproken. Inmiddels vallen de twee verdachten wel weer onder de radicaliseringsaanpak van de gemeente.

Reconstructie
Halsema laat nu een aantal oude zaken nalopen om te kijken of het vaker mis is gegaan in de samenwerking tussen de politie en de gemeente. "De Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdcommissaris van de politie en hoofdofficier van justitie gaan samen de besluitvorming rond een aantal cases nauwkeurig reconstrueren. Dit wordt in de eerstvolgende driehoek (periodiek overleg, red.) besproken," aldus een woordvoerder van Halsema.

Ook loopt er een traject om de salafistische invloeden in de twee genoemde moskeeën te beperken.

Wel in beeld bij AIVD

Dat gemeente en politie bakkeleiden over twee radicalen, betekent niet dat zij niet in beeld waren bij de AIVD. Een van hen is de radicale bekeerling Keith Rienksma. Toen ondergetekende uitvoerig met Rienksma sprak, vorig jaar zomer, zei die nooit iets te hebben gemerkt van aandacht van de politie of de AIVD.

De kans is echter groot dat de AIVD Rienksma in het vizier had: het was in brede kring bekend dat hij contact had gehad met jongens die vervolgens waren uitgereisd. Hij sprak via bekende kanalen met Nederlanders in het strijdgebied. Die worden gemonitord.

Bovendien was hij in juni 2017 beheerder van de chatgroep K-Nieuws (Kalifaat-Nieuws), waarin radica­len spraken over IS. Die chatgroep was zonder twijfel in beeld bij inlichtingendiensten. Een medebeheerder werd in Suriname opgepakt omdat hij een aanslag zou hebben gepland. Rienksma opereerde niet onder de radar: de gesprekken leidden tot paginagrote artikelen.

Maarten van Dun

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden