Burgemeester moest zwijgen over ontsnapte tbs'er

Burgemeester Hein Bloemen van Rekken (gemeente Berkelland) heeft grote moeite met het stilzwijgen dat hem door het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is opgelegd rond de ontsnapping van een tbs-patiënt van kliniek Oldenkotte in Rekken. 'Daar is het laatste woord nog niet over gezegd', zei Bloemen desgevraagd.

Redactie
Exterieur van tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken. Beeld anp
Exterieur van tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken.Beeld anp

Nadat de 28-jarige man zaterdagavond na een opvallende zoekactie van 6 uur was opgepakt, mocht de bevolking pas worden geïnformeerd.

De burgemeester vond dat de burgers zo snel mogelijk geïnformeerd hadden moeten worden. Bloemen: 'Daartoe voel ik me verplicht. Niet om paniek te zaaien, juist om paniek te voorkomen." Het landelijk parket en later ook de officier van justitie in Zutphen verboden hem echter informatie naar buiten te brengen in het belang van het onderzoek en de opsporing.

Fietstochtje
De tbs'er was tijdens een fietstochtje in het verlaten buitengebied in de grensstreek met geweld ontkomen aan zijn begeleidster, een inwoonster van Eibergen. Hij verkrachtte de vrouw, die er desondanks in slaagde de politie te alarmeren. Hoe ze dat heeft gedaan, is nog niet bekend. De tbs'er verschool zich in een maïsveld. Bloemen vertrok zaterdag onmiddellijk naar Oldenkotte, waar hij voortdurend overleg had met justitie en politie.

Toen duidelijk werd dat er via een mobiele telefoon contact was tussen de ontsnapte tbs'er en zijn behandelaars legde Bloemen zich neer bij het opgelegde stilzwijgen. 'De patiënt was fysiek immobiel, hij kon zich niet meer verplaatsen." Dat gaf voor hem de doorslag. 'Ik was gerustgesteld, maar als ik had geweten dat het daarna nog 4 uur zou duren, dan weet ik niet wat ik had gedaan."

Voor omwonenden was allang duidelijk dat er wat aan de hand was wegens laagvliegende helikopters in de omgeving van de kliniek. Achteraf kan Bloemen er wel mee leven hoe het is verlopen. 'Maar ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de patiënt niet was gelokaliseerd en zich nog vrij had kunnen bewegen." Hij wil op korte termijn een indringend gesprek met politie, justitie en de kliniek om afspraken over voorlichting bij incidenten aan te scherpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden