Update

Burgemeester Lingewaard stapt op

Burgemeester Harry de Vries legt zijn functie als burgemeester van Lingewaard met onmiddellijke ingang neer omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan 'foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben'.

Burgemeester Harry de Vries. Beeld FOTO ANP
Burgemeester Harry de Vries.Beeld FOTO ANP

De Vries heeft zich ziek gemeld, zo staat in een verklaring die donderdag door de gemeente Lingewaard is verspreid.

'Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten', aldus De Vries (CDA) in zijn verklaring. Er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen hem en de wethouders en tussen hem en de gemeenteraad.

Vandaag meldde De Gelderlander dat twee Lingewaardse partijen een spoeddebat hadden aangevraagd wegens ontdekte fouten in bonnetjes over 2011. De Vries zou onder meer een reis naar een bijeenkomst in Rotterdam hebben gedeclareerd waar hij helemaal niet was geweest. Ook de wethouders Barth van Eeten en Kees Telder zouden kosten gedeclareerd hebben waarvan de onderbouwing ontbrak. Of de wethouders ook vertrekken, is nog niet duidelijk. De gemeente houdt donderdagmiddag een persconferentie.

'Ik vind het heel erg dat dit gebeurt en ik zal alle ten onrechte gedeclareerde kosten volledig terugbetalen', schrijft De Vries, die zegt dat zijn gezondheid hem ook parten speelt. 'Maar ik ben mij ervan bewust dat het hier om veel meer gaat dan om het terugbetalen van onterecht gedeclareerde reiskosten. Mijn handelen tast de geloofwaardigheid aan van mij als persoon en is tevens een inbreuk op de integriteit die men van een burgemeester mag verwachten.'

De Vries was sinds 1 maart 2007 burgemeester van Lingewaard, een herindelingsgemeente waarin Bemmel, Huissen en Gendt zijn verenigd. Daarvoor was hij lange tijd fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten van Gelderland. De Vries dient op korte termijn zijn ontslagverzoek in bij de Kroon.

Bonnetjes
Het college van B en W van Lingewaard publiceerde begin dit jaar op de website van de gemeente een overzicht van de bestuurskosten die over 2011 waren gemaakt. Dat gebeurde nadat het college in 2010 al op de vingers was getikt over de onkosten. Het publiceren van die kosten luidde de uiteindelijke val van de burgemeester in, aldus wethouder financiën Louis Dolmans vanmiddag. Verschillende fracties in de gemeenteraad plozen de extreem hoge kosten uit en wilden bonnetjes zien. Medio september bleek volgens Dolmans dat er veel vragen waren. Er volgde een mondeling onderhoud met enkele raadsleden, waarbij ook kosten van 2012 aan de orde kwamen. 'We dachten toen nog steeds dat het om slordigheden en onjuistheden ging, maar gaandeweg bleek er een echt probleem te zijn. Temeer daar de herbenoeming van de burgemeester volgend jaar aan de orde is', aldus Dolmans.

Ook de wethouders liggen onder vuur over hun declaratiegedrag, maar volgens Dolmans gaat het in die gevallen om zaken die meer te maken hebben met procedures en regels dan met 'evidente fouten'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden