Plus

Burgemeester legt uit: de nikab mag niet, maar kan hier wel

Het boerkaverbod geldt ook in de stad, bevestigde burgemeester Femke Halsema vrijdag nog maar eens. Maar in Amsterdam hoeft geen vrouw in nikab te vrezen door de politie uit de tram te worden geplukt.

Ruben Koops
Dat burgemeester Halsema geen prioriteit geeft aan handhaving van het boerkaverbod, kan rekenen op een ruime meerderheid in de raad. Beeld Koen van Weel
Dat burgemeester Halsema geen prioriteit geeft aan handhaving van het boerkaverbod, kan rekenen op een ruime meerderheid in de raad.Beeld Koen van Weel

Burgemeester Femke Halsema wekte in het hele land woede en verbazing toen ze vorige week had gezegd dat ze het boerkaverbod niet erg Amsterdams vond.

"Het past gewoon niet bij Amsterdam dat wij mensen uit de tram halen, omdat ze de nikab dragen," zei ze op een bijeenkomst in jongerencentrum Argan. "Dat is onbespreekbaar, lijkt me."

Vooral in Den Haag, waar de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding net is aangenomen, werd woedend gereageerd op die opmerking. Halsema dient de wet uit te voeren, klonk het vanuit het kabinet - en of ze de misverstanden even wilde wegnemen.

Dat deed Halsema gistermiddag. "Wetten gelden in Amsterdam. Maar in de driehoek (gemeente, politie en OM) kunnen we zelf besluiten waar we prioriteit aan willen geven. Hieraan niet," zei ze resoluut. Ze wordt hierin gesteund door een ruime meerderheid in de raad.

AT5-transcript
Volgens de burgemeester had zij tijdens de gewraakte discussieavond zelf ook al gezegd dat de wet gewoon dient te worden uitgevoerd, maar dat je daar als gemeente zelf de prioritering kunt bepalen.

"Ik heb contact gezocht met het kabinet om duidelijk te maken wat ik bedoelde. Ik stuurde zelfs het transcript van mijn interview bij AT5, in de hoop dat er rust zou ontstaan. (...) Ik merk dat deze nuance niet overal even goed is aangekomen."

Toen Halsema zei dat ze de wet niet bij de stad vond passen, bedoelde ze dat in het licht van de lange Amsterdamse traditie van godsdienstvrijheid, legde zij uit.

"Mijn principiële moeite met deze wet is misschien niet weg, maar dat doet niet ter zake. Waar het om gaat is dat de wet geldt, maar dat we er geen prioriteit aan geven."

Volgens Halsema besteedt zij de schaarse opsporings- en handhavingscapaciteit liever aan het oplossen van misdrijven in de stad, of de situatie op Wittenburg na de liquidatie van een onschuldige vrijwilliger.

Ook wees ze op organisaties als het GVB en de Vereniging Hogescholen, die al hebben aangegeven de politie niet ­te zullen bellen als vrouwen gehuld in een boerka of nikab in klaslokalen of de trams plaats­nemen.

Voor de VVD, die om opheldering had gevraagd, was de uitleg van Halsema genoeg. "De wet geldt ook in Amsterdam, dat heeft de burgemeester opgelost. Einde discussie," zei raadslid Eric van der Burg.

Voor de kleine oppositiepartijen Forum voor Democratie en CDA is de nuancering van Halsema nog steeds niet genoeg. Zij willen een brief van Halsema over het boerkaverbod, om daarna verder te debatteren. Dat heeft Halsema toegezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden