Burgemeester Laarbeek vertrekt na verstoorde verhoudingen

Burgemeester Hans Ubachs van de Brabantse gemeente Laarbeek vertrekt definitief. De burgemeester heeft dat vandaag laten weten nadat een grote meerderheid van de gemeenteraad gisteravond aanstuurde op zijn ontslag.

Redactie
Hans Ubachs, oud-burgemeester van Laarbeek. Beeld Marcel van den Bergh
Hans Ubachs, oud-burgemeester van Laarbeek.Beeld Marcel van den Bergh

Vanwege verstoorde verhoudingen en leugentjes werd vorig jaar al het vertrouwen in D66-burgemeester Ubachs opgezegd, maar hij weigerde destijds zelf te vertrekken. De burgemeester beweerde dat hij op het gemeentehuis werd geïntimideerd. In onderzoek werd deze maand inderdaad vastgesteld dat hem het werken onmogelijk was gemaakt, onder andere door twee voormalig wethouders.

In een verklaring constateert Ubachs vandaag dat het voor een burgemeester lastig is om wethouders en raadsleden aan te spreken op hun integriteit terwijl de raad tevens zijn baas is. 'Ik moet vaststellen dat ik niet meer voldoende in de gelegenheid ben om mijn functie als burgemeester van onze gemeente op een effectieve en gezagsdragende wijze in te vullen. Met pijn in het hart heb ik besloten om definitief terug te treden uit mijn functie als burgemeester van Laarbeek', schrijft hij.

Diepgeworteld verziekt

De Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk constateert vandaag in een reactie dat de bestuurscultuur in Laarbeek diepgeworteld verziekt is en dat de onderste steen door de moed van Ubachs boven is gekomen. Hij betreurt zijn vertrek.

Pas als de verhoudingen op het gemeentehuis zijn hersteld wordt er gezocht naar een nieuwe burgemeester. Waarnemend burgemeester Frans Ronnes blijft tot die tijd, aldus de commissaris.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden