'Burgemeester kan protest niet zomaar stoppen'

Een burgemeester kan niet zomaar ingrijpen bij demonstraties. Dat mag alleen als er sprake is van wanordelijkheden, of van de vrees dat er onlusten komen. Dat hebben de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vandaag laten weten na Kamervragen van Louis Bontes en Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL).

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Als demonstranten over de schreef gaan, kunnen ze worden opgepakt, 'maar dat moet dan de betoging onverlet laten'. In de grondwet staat dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Politie en justitie mogen achteraf optreden, maar gemeenten mogen betogingen niet vooraf verbieden als de inhoud of de boodschap 'ongewenst wordt geacht', aldus de ministers.

Bontes en Van Klaveren hadden vragen gesteld over een anti-Israëlisch protest in Den Haag op 12 juli. Sommige betogers droegen borden met een Israëlische vlag gevolgd door het isgelijkteken (=) en een hakenkruis.

Risicodemonstraties
Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen kondigde vorige week aan dat er de komende twee maanden geen zogenaamde 'risicodemonstraties' mogen worden gehouden in woonwijken. Dat was naar aanleiding van een anti-IS betoging van de nationalistische groep Pro Patria in de Haagse Schilderswijk. De demonstratie liep uit de hand nadat de route versperd werd door een tegenprotest van moslimjongeren. Een aantal demonstranten raakten slaags met de politie en meerdere mensen werden opgepakt.

Het gaat hier echter om een beperking, geen verbod. Op andere locaties mogen mensen wel betogen. De gemeente zegt niet welke plekken dat zijn, maar in Den Haag wordt geregeld gedemonstreerd op bijvoorbeeld het Malieveld (bij station Den Haag Centraal) en op het Plein (bij de Tweede Kamer en het Binnenhof). Inmiddels hebben zeven verschillende groeperingen bij de gemeente Den Haag demonstraties aangemeld voor 20 september.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden