Burgemeester Hoes kondigt vertrek aan

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft zijn vertrek aangekondigd. 'De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen', laat hij weten in een verklaring. Hoes vertrekt op het moment dat de gemeente Maastricht een opvolger heeft gevonden.

Redactie
Onno Hoes Beeld ANP
Onno HoesBeeld ANP

De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na een uitzending over privéontmoetingen van Hoes met een man van 20 jaar oud. Hoes spreekt daarin onder meer negatief over de gemeenteraad. Ook belandden delen van chatgesprekken van Hoes en de man op internet.

Hoes bereidt samen met zijn advocaat juridische stappen voor tegen PowNews.

Elegante aftocht
Maandag bespraken de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Maastricht of Hoes nog wel te handhaven was als burgemeester. Volgens 1Limburg, de site van L1 en Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad hadden de fractievoorzitters Hoes 'een elegante aftocht' aangeboden. Hoes mocht aanblijven als burgemeester tot hij een nieuwe baan heeft gevonden.

Een jaar geleden voerden de fractievoorzitters ook al overleg over een toenmalige affaire van Hoes met een zogenoemde toyboy. Hoes werd zoenend met een 24-jarige man gefotografeerd in de lobby van een Maastrichts hotel. Dat hij op dat moment nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, maakte dit extra saillant. Toen spraken de fractievoorzitters af dat het de laatste keer was en dat Hoes moest vertrekken als hij in herhaling zou vallen. Hoes maakte net de vier jaar vol, hij begon in november 2010 aan zijn burgemeestersperiode in de Limburgse hoofdstad.

De Maastrichtse wethouders vinden het vertrek van burgemeester Onno Hoes een persoonlijke tragedie. 'Ikzelf en het college vinden het een dramatische beslissing' zei wethouder André Willems woensdag in een eerste reactie op de verklaring van Hoes.

Verklaring Onno Hoes:

De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. Dit besluit kan rekenen op instemming van de gouverneur.

Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen.

Lees hier de volledige verklaring.

Omroep PowNed 'ontmaskerde' Hoes vorige week in PowNews met de verborgen camera. Volgens NPO3-zendermanager Suzanne Kunzeler ging PowNews daarmee te ver. De NPO3-baas wil op korte termijn een gesprek met PowNed over het gewraakte item.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden