Burgemeester Groningen oppert parlementaire enquête over gas

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten vindt dat de Tweede Kamer moet overwegen om een parlementaire enquête te houden over de gaswinning. Dat zegt hij in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning.

Minister Henk Kamp in de Tweede Kamer, tegenover hem is de tribune gevuld met bezorgde Groningers.Beeld anp

Tijdens zo'n enquête kunnen alle betrokken partijen onder ede worden gehoord over hoe is omgegaan met de gaswinning en wie welke besluiten heeft genomen. 'Je kunt dan door de achterkamertjes heen breken. Het wordt tijd om schoon schip te maken zodat we weer kunnen bouwen aan het vertrouwen in Groningen', zegt Den Oudsten.

De Groningse burgemeester vindt dat het kapitaal jarenlang boven de veiligheid is gesteld. 'Met overduidelijke signalen is niks gedaan. Groningen is schaamteloos misleid, maar daar is een einde aan gekomen. Veiligheid staat nu wel bovenaan.'

Of het onderzoeksrapport ook gevolgen moet hebben voor de positie van de minister van Economische Zaken Henk Kamp, wil Den Oudsten niet zeggen. 'Daar ga ik niet over. Kamp is wel de eerste minister die het probleem bij de horens vat.'

Niemand lette op de veiligheid

Onder de akker van boer Boon uit Kolham, gemeente Slochteren, wordt op 22 juli 1959 om 6.33 uur het Groningse gasveld ontdekt. 'Ik dacht: vlak bij onze schuur een gasboring, met al die gevaren? Maar er was al gauw een sfeer van vertrouwen. We zeiden: dat moet het dan maar wezen.' De NAM-delegatie drinkt 's avonds champagne in haar hotel in Sappemeer.

Correspondent in Noord-Nederland Jurre van den Berg reconstrueerde hoe in ruim 55 jaar gaswinning in Groningen de risico's steevast werden ontkend.
Lees hier het hele verhaal.

De burgemeester van Loppersum, een van de zwaarst getroffen gemeenten in Groningen, is blij met het rapport van de OVV. 'Groningen is jarenlang geschoffeerd en het is fijn dat dit nu eindelijk eens wordt bevestigd en op papier staat', zegt Albert Rodenboog. 'Het rapport geeft een inkijkje in de manier waarop de betrokken partijen elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden. Het is verbazend dat dat gebeurd is.' Hij vindt dat de partijen die betrokken zijn bij de gaswinning een excuus moeten maken naar de Groningers. 'Het zou een goede, eerste stap zijn in het herstel van vertrouwen.'

Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden