Burgemeester Gouda lag al vaker onder vuur

De Goudse burgemeester Wim Cornelis is vanavond onderwerp van gesprek in de Goudse gemeenteraad. Directe aanleiding is een recent rapport van accountantskantoor KPMG naar aanleiding van geruchten rond de bouw van zijn vakantiehuis in Ghana, in de zusterstad van Gouda, Elmina.

De Goudse burgemeester Wim Cornelis © anp Beeld
De Goudse burgemeester Wim Cornelis © anp

Uit het rapport, waar Cornelis zelf om had gevraagd, blijkt dat hij bij de bouw van de woning weliswaar regels heeft overtreden, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat hij daardoor goedkoper uit was.
Cornelis lag de afgelopen jaren vaker onder vuur. De oorzaak was meestal de manier waarop de gemeente een groep Marokkaanse jongeren aanpakte die overlast gaven.

In september 2008 leidden problemen met relschoppende jongeren in de probleemwijk Oosterwei tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. In augustus dit jaar had PVV'er Geert Wilders kritiek op Cornelissen vanwege het feit dat de gemeente karatelessen zou gaan subsidiëren voor de groep probleemjongeren.

En eerder ontstond al ophef omdat Marokkaanse jongeren voorbijgangers en auto's met ijsballen hadden bekogeld. Zij werden opgepakt, maar het leek erop dat de gemeente deze jongeren geld had gegeven om een feest te organiseren met oud en nieuw. De gemeente ontkende toen overigens dat het ging om dezelfde groep.
Volgens Cornelis bewijst het rapport waar woensdag over wordt gesproken dat hij zich aan de regels heeft gehouden. Wel zei hij er eerder over dat hij het nu anders zou doen, alleen al om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Cornelis gaat overigens eerder dan gepland met pensioen, in 2012 in plaats van in 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden