Burgemeester: 'Geen fouten bij beoordeling aanvaller HaCarmel'

Burgemeester Jozias van Aartsen vindt dat er geen fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van de man die koosjer restaurant HaCarmel heeft aangevallen. 'Onze aanpak is geen garantie dat er niets kan gebeuren.'

De etalage van HaCarmel in december vorig jaar nadat de ramen ingeslagen waren.Beeld anp

Vorige week werd duidelijk dat de verdachte die is aangehouden voor het vernielen van de glazen pui van HaCarmel in december, ruim voor de aanval was aangegeven bij het gemeentelijke meldpunt radicalisering.

Maar in plaats van een plekje in de anti-radicaliseringsaanpak, werd hij in een programma voor verwarde mensen geplaatst. Vervolgens sloeg hij op 7 december met een knuppel de ruiten in van het etablissement aan de Amstelveenseweg, terwijl hij "free Palestina" en Allahu Akbar" riep.

Volgens Van Aartsen wordt elke melding die binnenkomt bij het meldpunt radicalisering serieus genomen, maar betekent dat niet dat daarmee een aanslag altijd voorkomen wordt. "Ik sta volledig achter het besluit zoals dat toen genomen is. Er is een afweging gemaakt. Het gedrag van mensen is soms heel moeilijk te voorspellen. (...) Het is beroerd om vast te moeten stellen maar zo is het wel."

Standje
Raadsleden die er vanuit gingen dat de gemeente een vergissing had gemaakt door de man niet direct te identificeren als een potentiële terrorist, kregen een standje van Van Aartsen. "De Nctv was betrokken en de driehoek (hoofdcommissaris, hoofdofficier en burgemeester, red.) neemt dan een besluit. Dit moet u overlaten aan de mensen die er voor zijn en de burgemeester vertrouwen die daar toezicht op houdt."

Na aandringen van VVD en CDA zei Van Aartsen wel toe dat hij zelf nog een aantal afwegingen van de vele binnengekomen meldingen zal teruglezen. Van Aartsen liet zich ook nog ontvallen dat zijn mensen onder druk zijn gezet door het team van HaCarmel.

De eigenaar is de afgelopen tijd diverse keren uitgenodigd om op het stadhuis te komen praten. Maar daar was geen belangstelling voor. Er werd vorige week zelfs gedreigd de zaak op slot te doen als de burgemeester niet persoonlijk contact zou zoeken met eigenaar. "Zo moet de burgemeester van Amsterdam zich niet in de hoek laten duwen", verklaarde Van Aartsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden