Burgemeester: 'Crisisopvang vluchtelingen is een chaos'

De noodopvang van vluchtelingen in Heerenveen verloopt alles behalve vlekkeloos. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan maandag in het Friesch Dagblad. Hij is bang dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de grote vluchtelingenstroom niet aankan.

Het Rode Kruis voorziet asielzoekers van spullen die Nederlanders hebben gedoneerd.Beeld anp

Van der Zwan zegt dat de organisatie van de opvang chaotisch verloopt. Zo zijn volgens hem namenlijsten niet compleet, zijn niet alle vluchtelingen geregistreerd bij het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel en is het onduidelijk waar de vluchtelingen uit Heerenveen woensdag naartoe moeten.

In Heerenveen worden sinds donderdag 204 vluchtelingen opgevangen. Bij aankomst bleek dat het aantal niet overeenkwam met de namenlijsten. 'Wij hebben 204 mensen geteld, maar volgens de lijsten hadden er maar 186 moeten zijn', aldus Van der Zwan.

Ook bleek later dat maar een deel van de vluchtelingen in Ter Apel is geweest en vingerafdrukken heeft afgegeven, terwijl het COA heeft gezegd dat asielzoekers alleen in een noodopvang terechtkomen als ze zijn geregistreerd. 'Het COA heeft de situatie volstrekt niet onder controle. Het is nu in het wilde weg doorsturen van vluchtelingen', zegt Van der Zwan.

COA ontkent problemen
Een woordvoerder van het COA heeft maandagochtend laten weten dat het absoluut ,,geen zooitje is" bij de organisatie. Volgens hem komen namenlijsten vaak niet overeen met de laatste gegevens van het COA, omdat gemeenten niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. ,,Onze ervaring van de laatste anderhalve week crisisopvang is dat burgemeesters wel eens te laat in het registratiesysteem kijken", aldus de woordvoerder.

Ook spreekt hij tegen dat sommige vluchtelingen wel geregistreerd zijn en anderen niet. ,,Alle asielzoekers zijn geregistreerd voordat ze naar de crisisopvang gaan. Het gaat dan om de logistieke aanmeldprocedure en niet om de asielaanvraagprocedure. Die vindt op een later tijdstip plaats bij de aanmeldcentra in Ter Apel, Amsterdam, Rotterdam en Budel. Dan worden ook vingerafdrukken afgenomen."

25.000 asielzoekers in Nederland aangekomen
In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er 25.000 asielzoekers naar Nederland gekomen. Achtduizend van hen waren nareizende gezinsleden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral volwassen mannen vroegen als eerste asiel aan, waarna vaak vrouwen en kinderen ook naar Nederland kwamen.
In augustus kwamen de meeste asielaanvragen binnen, namelijk zevenduizend. De helft van de mensen die toen asiel aanvroegen, kwam uit Syrië. Bijna 1400 asielzoekers kwamen uit Eritrea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden