Burgemeester Boston stuurt fastfoodketen een brief: 'Blijf weg uit onze stad'

De Amerikaanse fastfoodketen Chick-fil-A mag geen filialen openen in de steden Boston en Chicago omdat de top van het bedrijf zich tegen het homohuwelijk heeft uitgesproken. 'Er is geen ruimte voor discriminatie op Boston's Freedom Trail, en geen plek voor jullie bedrijf', schrijft de burgemeester van Boston in een brief.

Een filiaal van Chick-fil-A in Atlanta. Beeld AP
Een filiaal van Chick-fil-A in Atlanta.Beeld AP

De top van Chick-fil-A (een soort Kentucky Fried Chicken - red.) werd er altijd al van verdacht homoseksualiteit af te keuren, maar had zich hier nooit over uitgesproken. De oprichter Truett Cathy (die zijn eerste restaurant in 1946 opende in een stadje in Georgia) is lid van de Southern Baptist Convention. Zijn keten investeert veel van haar opbrengsten in gemeentewerk en houdt vast aan de zondagsrust.

Toen Dan Cathy, de zoon van Truett en de president van Chick-fil-A, vorige week door de Baptist Press op de man af werd gevraagd of zijn bedrijf inderdaad bijdraagt aan anti-homo-organisaties, zei hij 'guilty as charged' te zijn. 'Wij steunen het gezin, in de bijbelse zin van het woord', voegde hij er aan toe.

Muppets
Het leverde een storm aan reacties op. De burgemeester van Boston, Thomas Menino, zei dat hij geen Chick-fil-A meer in zijn stad wilde, terwijl er net een aanvraag lag voor een filiaal op de Freedom Trail wandelroute in de stad. Jim Henson Co. (het bedrijf waar de Muppets vandaan komen) trok zich terug uit een deal om kinderspeelgoed voor de kindermenu's van Chick-fil-A te leveren. Ook de burgemeester van Chicago heeft gezegd dat een tweede filiaal van het bedrijf 'geen goede investering voor de stad zou zijn'.

In een poging de boel nog een beetje te redden, heeft Chick-fil-A verklaard zich 'terug te trekken uit het debat over homohuwelijken, en het over te laten aan de regering en de politiek'. Hier werd aan toegevoegd dat het bedrijf 'elke persoon met eer, waardigheid en respect' behandelt, 'ongeacht geloof, ras of seksuele voorkeur'.

Het leverde alleen maar meer negatieve reacties op, waaronder een brief van de burgemeester van Boston aan Dan Cathy:

'U zei onlangs dat de Chick-fil-A een tegenstander is van homohuwelijken en u zei erbij dat de generatie die dit wel ondersteunt, een 'arrogante houding' heeft. En nu zegt uw bedrijf - ongelofelijk - zich terug te trekken uit het debat. Welnu, ik dring er op aan dat u uw plannen om u in Boston te vestigen, terugtrekt.'

Burgemeester Menino vervolgt: 'U noemt supporters van homohuwelijken 'trots'. Hier in Boston zijn wij, om uw eigen woorden te gebruiken: 'guilty as charged!' We zijn zeker trots op onze steun voor homohuwelijken en ons werk om vrijheid voor alle mensen uit te breiden. We zijn er trots op dat onze staat en onze stad de weg heeft bereid voor het hele land wat betreft de rechten van homoseksuelen om met elkaar te mogen trouwen.'

'Er is geen ruimte voor discriminatie op het Boston Freedom Trail en geen plek voor jullie bedrijf.'

Burgemeester Thomas Menino Beeld ANP
Burgemeester Thomas MeninoBeeld ANP
De brief zoals die op het internet de ronde doet. Beeld Facebook
De brief zoals die op het internet de ronde doet.Beeld Facebook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden