Burgemeester Amstelveen met dood bedreigd vanwege vluchtelingenopvang

Burgemeester Mirjam van 't Veld van Amstelveen heeft vorige week een persoonlijke dreigbrief ontvangen. De brief heeft te maken met de komst van vluchtelingen naar Amstelveen, schrijft ze in een brief aan de raad.

Burgemeester Amstelveen Mirjam van 't VeldBeeld Mirjam van 't Veld

De inhoud was dermate verontrustend dat ze direct aangifte heeft gedaan bij de politie. Het Openbaar Ministerie pakt de zaak hoog op.

"U zult begrijpen dat ik geschrokken ben, maar nog meer dat ik teleurgesteld ben over de mensen die deze brief anoniem aan mij hebben gestuurd, de opvattingen die zij verkondigen, opvattingen die kennelijk met een doodsbedreiging moeten worden opgelegd," schrijft Van 't Veld in de brief.

"Wij hebben als gemeente de verantwoordelijkheid op ons genomen om vluchtelingen op te vangen. Dat doen wij niet als gemeente alleen, maar samen met vele vrijwilligers en de hele gemeenschap. Als burgemeester maak ik mij samen met het gemeentebestuur, politie en justitie hard voor een waardige en veilige opvang met oog voor de situatie en de belangen van zowel de vluchtelingen als de omgeving. Ik zal niet wijken voor bedreigingen. En ik vraag u om dat ook niet te doen. Wij wijken niet voor bedreigingen, loze kreten en bangmakerij. Laten wij samen blijven staan voor de waarden die wij belangrijk vinden."

Noodopvang
Eind april staat de opening van een noodopvang voor maximaal 400 vluchtelingen aan de Laan van Kronenburg 2 gepland. Amstelveen bood in 2015 129 statushouders met een verblijfsvergunning onderdak.

Eind 2015 schreef Van 't Veld in een opiniestuk in Het Parool 'dat er onrust was in delen van de Joodse gemeenschap over de mogelijke komst van een noodopvang voor vluchtelingen uit voornamelijk Syrië'. 'Maar', schreef ze, "wij gaan ons inzetten om hier iets teweeg te brengen, om van een nood een deugd te maken. Om concreet, als het zover is, een dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen te starten. Om meer begrip te krijgen voor elkaar, om heel pragmatisch en alledaags in te zetten op coexistence."


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden