Burgemeester Amstelveen: 'Je moet niet zwichten'

Politie en justitie onderzoeken de doodsbedreiging die burgemeester Mirjam van 't Veld van Amstelveen een week geleden per brief ontving. Van 't Veld is behoorlijk geschrokken. "Het raakt je."

Mirjam van 't Veld Beeld Het Parool
Mirjam van 't VeldBeeld Het Parool

'De brief was persoonlijk aan mij gericht. Mijn voor- en achternaam stonden erop. Het wordt nu heel persoonlijk gemaakt. Je probeert naar eer en geweten je werk te doen."

Het is de eerste keer dat ze vanwege de komst van de vluchtelingenopvang een dergelijke bedreiging heeft ontvangen. Over de inhoud van de brief - een getypt half A4'tje - mag ze niets zeggen. "Dat is me op het hart gedrukt. Ik heb geen enkel idee uit welke hoek de brief komt. Kritiek mag je best uiten, maar probeer dan in gesprek te gaan en doe het niet op deze manier. Kom op! Waar gaat het heen met al die bedreigingen?"

Voor Van 't Veld, die de gemeenteraad gisteren op de hoogte stelde van de brief, worden nu veiligheidsmaatregelen getroffen. Welke dat zijn, kan ze niet zeggen.

Reacties
Sinds de bekendmaking van de brief stroomt haar mailbox vol en komen er achter elkaar voicemails op haar telefoon binnen. "Ik krijg veel reacties, uit het gehele land, van collega-burgemeesters en ambtenaren met wie ik heb gewerkt. Het overdondert me, hartverwarmend."

De gemeente gaat intussen gewoon door met de inrichting van een noodopvang voor maximaal vierhonderd vluchtelingen aan de Laan van Kronenburg 2. De opening ervan staat eind april gepland.

"Dit maakt me alleen maar strijdbaar en sterk. Je moet niet zwichten voor een dergelijke druk. We zijn op een goede manier bezig ook in Amstelveen vluchtelingen op te vangen. Veel vrijwilligers doen eraan mee. We zijn al in gesprek over dagbesteding, taallessen en een klankbordgroep. We vinden het belangrijk dat deze opvang slaagt. Ook voor de Amstelveense samenleving die nu zo positief werkt aan een goede opvang. Dus we gaan gewoon door."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden