Burenwinkel verbetert relatie wijkgenoten

AMSTERDAM - Hoogpolige sloffen die het getik van de naaldhakken van de bovenbuurvrouw moeten tegengaan, speciale grasmatten zodat het gras bij jou altijd groener is dan bij de buren of een goudvis die elke week bij een ander adres in de wijk logeert. De Burenwinkel heeft het straks allemaal. De producten moeten de relatie tussen wijkgenoten verbeteren.De winkel, een omgebouwde ouderwetse SRV-wagen, gaat in september op proef door Amsterdam rijden. Mocht het concept aanslaan, dan komen ook andere plaatsen in Nederland aan de beurt.

In Paradiso selecteerde woensdag een speciaal team van 'burenspecialisten' de beste en leukste producten uit ongeveer zestig inzendingen. Tot nu toe kregen de initiatiefnemers al meer dan honderd ideeën binnen en nieuwe concepten zijn nog altijd welkom, zei Saar van Blaaderen van het Instituut Liefde in de Stad.

Bij de presentatie kwamen de meest opmerkelijke spullen voorbij. Zo is het mogelijk vanaf je eigen balkon de planten van de onderbuurvrouw water te geven met de 'onderburengieter', de traditionele gieter met een lange slang. Ook kun je je wijkgenoten beter leren kennen via de bureneditie van het spel 'Wie is het'? of supersonisch schaken met de buurman waarbij je ieder in je eigen woning zit omdat de borden met elkaar in contact staan.

Volgens Martijn Engelbregt, ontwerper bij het Sandberg Instituut die de Burenwinkel in opdracht van Liefde in de Stad heeft bedacht, moet hierdoor het 'burenbewustzijn' worden vergroot. In een tijd waarin normen en waarden het exclusieve domein lijken van beleidsmakers geeft Burenwinkel de verantwoordelijkheid terug aan de buren, staat te lezen op de website www.burenwinkel.nl.

De producten die in de wagen te koop zijn, helpt buren elkaar makkelijker te benaderen of juist niet als het buren betreft die elkaar in de weg zitten. Ook wijkgenoten die elkaar niet kennen of juist willen vieren dat ze elkaar wél weten te vinden, kunnen iets hebben aan de spullen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden