Plus

Burenruzie tussen sportclubs toont gespletenheid Noord

Een burenruzie tussen twee sportclubs laat de gespletenheid zien van Amsterdam-Noord. 'Zij hebben politici en een hoge ambtenaar, wij Ali uit de achterstandswijk.'

Kadoelen, woensdagmiddag: kinderen van AMHC FIT krijgen training op de kunstgrasvelden Beeld Dingena Mol
Kadoelen, woensdagmiddag: kinderen van AMHC FIT krijgen training op de kunstgrasveldenBeeld Dingena Mol

Een knollenveld was het eerst, vol kuilen. Er viel nauwelijks op te spelen. Inmiddels ligt het er mooi bij, het nieuwe kunstgrasveld bij voetbalclub SV Kadoelen. Een strakke mat, lichtmasten met ledverlichting. Maar het is onmiskenbaar een hockeyveld.

Dit veld heeft een wig gedreven tussen Kadoelen en hockeyclub AMHC FIT, sinds 1980 buren op sportpark Kadoelen, aan het Vikingpad in Amsterdam-Noord. In e-mails en brieven noemt Kadoelen FIT steevast een 'goede buur', de actieve vrijwilligers bij Kadoelen zeggen: "We praten niet meer met elkaar."

De clubs kunnen nauwelijks meer van elkaar verschillen. Bij Kadoelen zijn de trainers veelal Marokkaanse Amsterdammers, vrijwilligers uit de buurt. De jongens die er spelen, komen uit De Banne en Kadoelen, de meiden komen uit heel Noord, Landsmeer en Oostzaan. De contributie is bewust laag - vanaf 78 euro per jaar voor de kleinsten - om kinderen uit de buurt te kunnen trekken. Geld om trainers te betalen is er daardoor niet.

Bij FIT komen de spelers uit heel Amsterdam, vanwege de wachtlijsten bij hockeyclubs Athena en IJburg. Er zijn betaalde krachten, trainers - scholieren die later op de dag zelf aan de bak gaan - krijgen een vergoeding. De kinderen van politici spelen er, de voorzitter is topambtenaar bij de gemeente Amsterdam.

Feestelijke opening
Jan Tool kent beide clubs goed. Zijn dochter hockeyt, zelf heeft hij jaren gevoetbald. Hij coördineert de kantine bij FIT en is erelid bij Kadoelen, waar hij elke vrijdag als vrijwilliger komt schoonmaken. "Bij Kadoelen," zegt hij, "doe je bij de poort je jas uit en zijn we allemaal gelijk. Bij FIT is dat net anders." Een voorbeeld: bij een vergadering van de kantinecommissie werd gesproken over een nieuw broodje dat in het assortiment zou worden opgenomen. "Een van de medewerkers vond de prijs wel erg hoog, waarop een ander zei: we zijn wel een hóckeyclub."

Het begint allemaal eind 2015. Het matige grasveld van Kadoelen is aan vervanging toe. Dan biedt de gemeente, eigenaar van de sportvelden, aan het te vervangen voor een kunstgrasveld. Dat moet dan wel worden gedeeld met FIT, de hockeyclub die alleen door een greppel van Kadoelen wordt gescheiden. FIT is de laatste jaren explosief gegroeid en komt ruimte tekort.

De feestelijke opening, zondag 1 november 2015, is nog gezamenlijk. Een lokale website doet verslag van de ceremonie, waarbij leden van FIT met pijl en boog schieten richting Kadoelen om de samenwerking te verbeelden - achteraf een misschien wat ongelukkig gekozen symboliek.

De clubs poseren samen voor de foto onder een provisorisch straatnaambordje: FIT@Kadoelen Veld. Sportwethouder Eric van der Burg, de twee besturen, twee kinderen, van wie één met een voetbal. Geen foto die uitstraalt dat hier puur een hockeyveld wordt geopend. Het veld wordt ook consequent 'multiveld' genoemd.

Kladblaadje
Snel daarna gaat het mis. Het is domweg onduidelijk wie waar recht op heeft. De afspraak volgens Kadoelen: FIT speelt er op zaterdag de competitiewedstrijden, Kadoelen kan er doordeweeks op trainen. De afspraak volgens FIT: de hockeyclub speelt erop én gebruikt het voor trainingen doordeweeks. Na acht uur 's avonds en als het veld niet wordt gebruikt, kan Kadoelen er terecht.

Het grote probleem: nergens zijn de afspraken officieel vastgelegd. Voorzitter Willem van Heijningen van FIT was nog niet in functie toen de afspraken werden gemaakt. Hij heeft wel een A4'tje van zijn voorgangster, Nicole Groen, maar veel meer dan een kladblaadje is het niet. In september of oktober 2015 noteert zij: 'FIT zaterdag wedstrijden en woensdagmiddag trainen.'

Van Heijningen kan niet nagaan of dit verslagje ooit is gedeeld met Kadoelen. Het is in elk geval niet hoe Marco van Buuren, vicevoorzitter van Kadoelen, het zich herinnert. In zijn optiek kwam FIT gewoon steeds vaker trainen. Dat ging knellen. Voor Kadoelen was dit het enige veld met goede verlichting en ook die club was enorm gaan groeien, tot 600 leden nu.

Er ontstonden situaties waarbij hockey- en voetbalteams tegelijk van hetzelfde stukje veld gebruik wilden maken en weigerden weg te gaan. Trainers riepen dingen die ze beter niet konden roepen, de boel escaleerde.

Kadoelen, donderdagmiddag: een training van het meidenteam van SV Kadoelen Beeld Dingena Mol
Kadoelen, donderdagmiddag: een training van het meidenteam van SV KadoelenBeeld Dingena Mol

De clubs kwamen er samen niet meer uit, waarop de gemeente zei: dan krijgen jullie beide doordeweeks de helft. Een compromis met alleen maar verliezers: Kadoelen heeft het gevoel zijn trainingsveld te zijn kwijtgeraakt, FIT heeft weinig aan een wedstrijdveld als er niet ook kan worden getraind.

Mondige mensen
Op dit ene sportpark in Noord is te zien hoe de stad verandert. De bevolkingssamenstelling wordt anders: er worden duurdere huizen gebouwd, er komen bewoners die vaker belangstelling hebben voor hockey. En tegelijk wordt er meer gedaan dan ooit om alle jeugd aan het sporten te krijgen, ook de kinderen uit de oude wijken. Dat dat domweg niet altijd past, is hier op sportpark Kadoelen pijnlijk zichtbaar.

In Noord, zegt Willem van Heijningen, is hockey nooit zo groot geweest. "Maar er komen steeds meer huizen bij in een bepaald segment. 15.000 woningen, grofweg 30.000 mensen. En mensen komen uit Zeeburg, IJburg en het centrum, omdat er nergens meer plek is. De hockeybehoefte is gewoon heel groot."

De club bestaat nu uit ruim duizend leden, maar wil doorgroeien naar 1800. Daarvoor heeft FIT vijf à zes velden nodig. Het heeft er nu, het multiveld inbegrepen, vier. Of hij begrijpt dat de buren zich daar wat geïntimideerd door voelen? "Dat zit tussen de oren. Wij zeggen juist: help Kadoelen, dan help je ons allebei."

Hij heeft een plan ingediend dat met wat investeringen in het sportpark zou voorzien in zes kunstgrasvelden voor hen en drie voor Kadoelen. Nu heeft Kadoelen maar één ander kunstgrasveld. "Met slechte verlichting die we ook nog eens zelf hebben betaald," zegt Bert de Boer, trainer en lid van de technische commissie van Kadoelen. Hem steekt vooral het gevoel van ongelijkheid. Dat multiveld is state of the art, maar de aanleg van een extra kunstgrasveld voor Kadoelen is op de lange baan geschoven.

Zij zitten nu opgescheept met een trainingsveld dat maar matig geschikt is voor voetballertjes. Kicksen hebben de verkeerde noppen voor een hockeyveld en dit is niet de doelgroep die zomaar twee paar voetbalschoenen koopt. Tegelijk wringt het dat ze maar zo weinig terechtkunnen op het enige veld met fatsoenlijke verlichting.

En dat terwijl Kadoelen een belangrijke maatschappelijke rol vervult. "Wij halen de kinderen uit de probleemwijken," zegt Van Buuren. "Die gaan niet hockeyen, die gaan voetballen. Maar doordat wij te weinig velden hebben, staan die op een wachtlijst."

FIT heeft gewoon een veel sterkere lobby, zegt hij. "Zij hebben politici en een hoge ambtenaar, wij hebben Ali uit de achterstandswijk."

"Ik ken de wegen op het stadhuis," zegt de hoge ambtenaar in kwestie, Willem van Heijningen. "Maar daardoor weet ik ook beter wat redelijk is om te verwachten van de gemeente.

En verder is mijn functie bij de gemeente misschien juist eerder belemmerend voor FIT.

De stap naar de media zou ik bijvoorbeeld niet snel maken."

En ja, er zitten mondige mensen bij de club. Maar die ziet hij geen actie ondernemen richting de gemeente. "En die politici... Die staan hier gewoon te fluiten voor hun kinderen."

Water bij de wijn

Hoe moet het nu verder met sportpark Kadoelen? Een reactie van wethouder Sport Eric van der Burg.

De gemeente is altijd blij met de groei van verenigingen, zegt Eric van der Burg, nog een paar dagen wethouder Sport. "Maar in dit geval brengt het een capaciteitsprobleem met zich mee."

De afspraak die - inmiddels - is vastgelegd, is dat AMHC FIT en SV Kadoelen het veld op fiftyfiftybasis verdelen.

"Er zijn gesprekken geweest, waarbij de conclusie voor de korte termijn was dat beide partijen water bij de wijn moesten doen. Het vergt flexibiliteit van beide verenigingen. Op de lange termijn gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn voor uitbreiding. De afdeling Sport brengt de komende tijd de wensen voor investeringen in de verenigingen in beeld. De noodzaak tot uitbreiding op Kadoelen wordt daar nadrukkelijk in meegenomen, evenals de wensen van de clubs."

Wanneer Kadoelen een extra kunstgrasveld krijgt, is onduidelijk. Een ambtenaar schreef eerder dat de aanleg van alle kunstgrasvelden in Amsterdam vertraagd was door de discussie over de veiligheid van de rubberkorrels in het kunstgras.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden