Burenruzie over toekomst Oude Houthaven loopt vast

De burenruzie over de toekomst van de steigers aan de Oude Houthaven verkeert in een impasse. De oproep van de gemeente om de twee groepen er samen uit te laten komen, biedt nog geen oplossing.

Tom Kieft
Een groep bewoners van de Silodam, het appartementencomplex dat aan de betreffende steiger gelegen is, ging in protest. Beeld Jean Pierre Jans
Een groep bewoners van de Silodam, het appartementencomplex dat aan de betreffende steiger gelegen is, ging in protest.Beeld Jean Pierre Jans

Het gaat hard tegen hard met een hoop welles-nietes. De uitkomst van de onderhandelingen tussen buurtbewoners en woonbootbewoners is een raadsel: blijven de woonboten in de Oude Houthaven of moeten ze weg?

De burenruzie gaat om de toekomstige ligplaats van 26 woonboten. Die liggen tijdelijk in de Oude Houthaven. Vijf jaar geleden waren deze van de Houthaven naar de steigers van de Oude Houthaven verhuisd met de intentie terug te keren als de werkzaamheden in de Houthaven voltooid zijn. Naar verwachting ergens in 2018.

Protest
Dat was al en wel, totdat stadsdeel West aanstalten maakte het bestemmingsplan van de haven te wijzigen naar een woonbestemming, zodat de boten permanent in de haven kunnen blijven.

Een groep bewoners van de Silodam, het appartementencomplex dat op een paar honderd meter van de betreffende steiger gelegen is, ging in protest. "Dat ze hier tijdelijk moeten liggen is geen probleem. Maar nu liggen ze hier te lekker en willen niet meer weg. Dat willen wij niet," zegt Ine Reijnen van actiecomité Help de Oude Houthaven.

Deze onenigheid heeft het stadsdeel laten beslissen beleidsvorming op te schorten tot de buren zelf tot een oplossing komen. Het resultaat: een sterk gepolariseerde burenruzie tussen flat- en woonbootbewoners. Al een aantal keer zijn de twee groepen met elkaar aan tafel gegaan. Maar een ding is zeker: beide kampen houden voet bij stuk. "Wij bieden voldoende ruimte om er samen uit te komen," zegt Frank Hylkema, een van de woonbootbewoners. "Maar we willen hier in elk geval blijven wonen."

Vastberaden
Die vastberaden toon domineert beide kanten van de onderhandelingstafel: geen duimbreedte wordt toegegeven. Reijnen en haar comité willen dat de haven in de toekomst weer gebruikt wordt voor de pleziervaart. "Dit is een haven. We willen geen drijvende volkstuintjes aan de steiger."

De actiegroep zegt zich in het nauw gedreven te voelen. "Buurtbewoners voelen zich te bedreigd en geïntimideerd om zich terug te trekken uit de actiegroep," zegt Reijnen. "En als we onze mond open doen en klagen, worden we uitgemaakt voor oud vuil."

Hylkema doet die verwijten af als onzin. "Wij stellen ons juist open op en willen graag rond de tafel met de andere partij en doen ons best om de discussie goed af te ronden. Maar we laten ons niet wegpesten door een paar boze flatbewoners." Hij snapt het beklag van het comité dan ook niet: "Onze historische schepen geven de wijk juist allure. Wij bezorgen geen overlast, dat doet de pleziervaart wel.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden