Burenruzie om 'NZ-lijn' in tuin

Links het bestaande huis, rechts de kelder, midden de kamerverlenging. Illustratie id architecten Beeld
Links het bestaande huis, rechts de kelder, midden de kamerverlenging. Illustratie id architecten

AMSTERDAM - Omwonenden spreken van de Noord/Zuidlijn in de achtertuin. De eigenaar van een huis in de Derde Helmersstraat, Paul Peerenboom, verlengt zijn woonkamer en maakt een kelder onder zijn tuin.

Via een voor Amsterdam in deze vorm nieuw concept wordt de kelder opgebouwd met geprefabriceerde wanden. Die wanden - van elf meter lengte en 19.000 kilo - werden vrijdag door een kraanwagen over de huizenrij in de tuin getild.

Het prefab bouwen van wanden die de grond in gaan, heeft wel iets van de caissonbouw van de Oostlijn. Anders dan bij de stations van de Noord/Zuidlijn werden de wanden niet ter plekke in de bekisting gegoten. Maar verder lijkt de productie op de 'wand-en-dakmethode' van de Noord/Zuidlijn.

En het project heeft de aandacht van buurtbewoners getrokken - die nu actievoeren. Zij vrezen dat bij harde regen het water niet de grond in kan en hun kant uit stroomt. Volgens de bouwers loopt het zo'n vaart niet, maar in de buurt praat men over lekkages en overstromingen.

Marc van Driest en Taco van Iersel van id-architecten, de ontwerper, spreken ook van een bijzonder project. Volgens hen is de bouw in principe 'vergunningvrij' omdat er geen regels bestaan voor ondergronds bouwen in tuinen. Voor de zekerheid werd niettemin een bouwvergunning aangevraagd. Van Iersel: ''Je gaat immers niet een dakkapelletje bouwen, maar iets bijzonders neerzetten. En de gevel van het huis is 2,5 meter verlengd om de kamer met de kelder te verbinden.'' Totale kosten: dik twee ton.

Id-architecten en bouwer MBS waren enthousiast tot de buren vrijdag Bouw- en Woningtoezicht in beweging kregen. Er ontstond discussie over waar een extra drainagebak geplaatst moest worden. Die was voorzien onder de grond in de tuin van de buren. Die willen dat niet, waardoor volgens enkele betrokkenen de wanden misschien terug naar de fabriek moeten om daar korter gemaakt te worden.

Buurvrouw Caroline Freriks van nummer 61 is inderdaad niet blij. ''Het verlengen van de gevel met 2,5 meter vinden we niet leuk, maar wij hebben vooral zorgen om de waterafvoer. Om die te regelen moet er een drainage van twintig centimeter breed om de kelderbak gelegd worden, onder de grond, in onze tuin. Het lijkt me dat de buurman niet over de grens mag. De buren op nummer 57 vinden dat ook.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden