Plus

Buren Smoke Palace: 'Ik dacht dat het om terroristen ging'

In de nacht van zaterdag op zondag is om vijf uur bij coffeeshop Smoke Palace in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost een explosief afgegaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor de tweede keer binnen twee maanden, want op 13 januari ontplofte er ook al een explosief voor de coffeeshop. Er vielen geen gewonden. De politie kan nog niet zeggen om wat voor een explosief het gaat en of het explosief ook daadwerkelijk voor de coffeeshop tot ontploffing kwam.

Het is een paar uur na de ontploffing. De schade is aanzienlijk. De deuren van Linnaeusstraat 58 zijn er compleet uitgeblazen. Tegels en klinkers voor het huis zijn verzakt en overal ligt glas. Op een naburig pand zijn dakpannen naar beneden gevallen en ruiten van winkels en woningen tegenover coffeeshop Smoke Palace zijn gesneuveld. Plastic flappert voor de ramen.

Schade
Een bewoner van nummer 58 is enorm geschrokken. "Dit was volgens mij net zo'n harde knal als de eerste keer, maar de schade was toen veel minder. Moet je kijken, er is niets meer van die deuren over. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente is al geweest en we hoeven niet weg. Maar er zitten wel scheuren in de muren en de ramen kunnen niet meer dicht. De politie zegt niets, er is iemand gekomen om te meten of er een gaslek was."

Op de vraag waar de explosie mogelijkerwijs mee te maken zou kunnen hebben, wijst hij naar Smoke Palace. "Dit is een coffeeshop. Ik vermoedde meteen wat er aan de hand was, ook gezien die eerste knal. De gemeente heeft de vorige keer een meeting georganiseerd, dus ik denk dat dat dit keer ook wel weer gaat gebeuren. Wat me dit persoonlijk doet? Ik heb wel eens ergens gezeten waar 123 kruisraketten over mijn hoofd gingen. En dat is beangstigender kan ik je zeggen."

'Half-criminele toestand'
Een Duits echtpaar dat naar het pand staat te kijken en in het nabijgelegen Manor Hotel verblijft, heeft de knal ook gehoord. "Er renden een heleboel mensen heen en weer op de gang. Ik dacht dat het om terroristen ging," zegt de vrouw. Een buurtbewoonster komt kijken of het pand van haar opticien op de hoek, Paul Bas, geen schade heeft opgelopen. "Ik lag nog wakker toen ik de knal hoorde, net als de vorige keer. Nee, ik ben niet erg geschrokken, het gebeurt toch overal in de stad. Ik vond het zo'n half-criminele toestand daar."

Eigenaar Paul Mignon van modezaak Mignon schuin tegenover Smoke Palace heeft de klap ook gehoord. Hij is uitgesproken en heeft kritiek op het gedoogbeleid dat de gemeente hanteert als het om de verkoop van softdrugs gaat. "Als dit een strijd is tussen, ik zeg maar wat, concurrenten, dan geeft de gemeente de tools waardoor dit kan gebeuren. Als je als bestuurlijk orgaan zegt, of het nu een coffeeshop is, of een sportschool of een kledingzaak: na zo'n explosie waarvan we niets weten, gooien we die zaak dicht. Ik noem dat het geven van een cadeautje. Want dan denkt een slimme, laat ik zeggen foute ondernemer, hé, hoe schakel ik mijn concurrent uit? Dat doe ik op die manier."

Halsema
Mignon zegt overigens nooit overlast te hebben gehad van de coffeeshop. "Kijk, de oorzaak van het probleem is het beleid en de handhaving, ik hoop van ganser harte dat over een maand, als de nieuwe politiechef uit Rotterdam komt, dat hij veel beter begrijpt wat handhaving is. Want zoals het nu gebeurt, ik ben nu 45 jaar actief als ondernemer, dat is geen handhaving. En even over burgemeester Halsema. Ik vind dat ze hier meteen aanwezig had moeten zijn. Dat heeft ze de eerste keer niet gedaan, en nu ook niet. De communicatie vanuit de gemeente naar de goedwillende burger en ondernemer is zo verrekte slecht, want je hoort helemaal niets. Ik heb ook het recht om te weten wat zich hier aan de overkant afspeelt, in mijn wijk. Het had haar gesierd om zich hier even te laten zien, dan weet je vanuit de verontruste bevolking toch iets aan gedaan wordt, dat ze het belangrijk acht. Maar u ziet het, we zijn nu vier, vijf uurtjes later, en er is niemand te zien."

Voor het Japans-Chinese eetcafé Mister Chen ligt nog glas op straat. Een bewoonster die boven de snackbar recht tegenover Smoke Palace woont laat nog weten dat ze vannacht de bewoonster van de etage boven de coffeeshop heeft opgevangen. En dat het goed met haar gaat. Op nummer 58 wordt nog eens de schade opgenomen. Nog steeds flappert het plastic voor de gesneuvelde ruiten rondom Smoke Palace.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden