Bunker plots een vesting

AMSTERDAM - De omgeving van de bunker van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar het proces tegen Willem Holleeder werd gevoerd tot het vandaag werd geschorst, is dit weekend ineens alsnog in een vesting omgebouwd.Nadat onbekenden vorige week maandag in de vroege ochtend twee granaten hadden afgevuurd op de bunker, stond weliswaar die eerste zittingsdag in het Holleederproces in het teken van de veiligheid, maar dinsdag en donderdag beperkten de extra veiligheidsmaatregelen zich tot een paar politiejeeps voor en achter het gebouw.

Het gebouw, op een bedrijventerreintje aan de Zuidermolenweg in Osdorp, is nu rondom afgeschermd met ondoorzichtige stalen hekken, die stalen punten aan de bovenkant hebben. Daaromheen houden bewakers van de Koninklijke Marechaussee de wacht. Rond de hekken is op zittingsdagen nog een extra afzetting, met gewone dranghekken.

Alle bezoekers moesten vanmorgen vijftig meter van de ingang van de bunker eerst door een container, waar ze een eerste keer werden gefouilleerd. In de bunker volgden dan nog de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, met het sluisje, het scanstraatje en eventueel nogmaals fouillering.

Voor en achter de bunker zijn mobiele politieposten neergezet; de bekende witte huisjes, met op elk bewakingscamera's. Lichtmasten zorgen 's nachts zo nodig voor extra verlichting.

Aan de achterkant van de bunker, waar vorige week die granaten zijn afgevuurd, is op straat nog een extra afzetting en geldt aan één kant van de straat een stopverbod. Ook is een permanent hek geplaatst van de achtergevel van de bunker tot aan de sloot.

De vraag die zich opdringt: wat was voor de autoriteiten aanleiding de veiligheidmaatregelen alsnog zo op te voeren? Is bij de Criminele Inlichtingen Eenheid van de recherche informatie binnengekomen dat een nieuwe aanslag wordt beraamd? Heeft het onderzoek naar de schoten met de granaatwerper uitgewezen dat met dat risico serieus rekening moet worden gehouden? Of is nog eens vergaderd over de veiligheidsmaatregelen en heeft de vergadering geoordeeld dat toch maar het zekere voor het onzekere moet worden genomen? De autoriteiten houden het er op dat 'over veiligheid geen mededelingen worden gedaan'.

De veiligheidsmaatregelen lijken sterk op de maatregelen die in Rotterdam zijn genomen rond het terreurproces tegen Samir A.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden