Bundeling van psychiatrie

AMSTERDAM - Het VU medisch centrum bundelt vanaf volgend jaar zijn krachten met GGZ-instelling Buitenamstel Geestgronden. Een nieuw gebouw bij het ziekenhuis maakt vanaf 2011 de Valeriuskliniek waarschijnlijk overbodig.De samenwerking moet leiden tot het grootste academische psychiatrische centrum van Nederland.

Het plan past in de trend de scheidslijnen tussen de lichamelijke en de psychiatrische zorg weg te nemen. Het VUmc schat dat dertig procent van de patiënten behalve lichamelijke ook psychische klachten heeft. Op dit moment worden die te weinig opgemerkt, met als gevolg dat het genezingsproces nogal eens belemmerd wordt. Wie depressief is, zal bijvoorbeeld zijn medicijnen niet trouw elke dag innemen.

Andersom heeft bijna de helft van de cliënten van Buitenamstel Geestgronden - een van de drie grote instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam - ook lichamelijke klachten. Voorts is meer dan de helft ook verslaafd aan het een of het ander.

Door de vergrijzing neemt de overlapping toe. In de top tien van chronische aandoeningen staan nu vier psychische stoornissen. Het veel voorkomen van depressies, dementie, schizofrenie en verslaving is ook reden de psychiatrische zorg dichter naar het ziekenhuis te halen.

Een nog onbekend aantal van de 25 vestigingen van de GGZ-stichting in en buiten Amsterdam verdwijnt. Waarschijnlijk is daarbij ook de op twee jaar na één eeuw oude Valeriuskliniek. De kliniek in Oud-Zuid zit in een verouderd gebouw dat steeds minder geschikt is. Ook is daar nu de acute opvang gevestigd, een functie die zich bij uitstek leent voor een locatie in de nabijheid van een ziekenhuis.

Ook het AMC gaat mee in de trend de psychiatrische zorg onder handbereik van het ziekenhuis te vestigen. Daar werd deze week al een nieuw academisch psychiatrisch centrum geopend, dat ook al het grootste van Nederland wordt genoemd. Een deel van GGZ-instelling AMC de Meren en het centrum voor jeugdpsychiatrie De Bascule hebben hier een nieuwe behuizing gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden