Buma: strengere grensbewaking nodig in Europa

Het CDA wil dat landen geen ontwikkelingshulp meer krijgen als zij weigeren migranten tegen te houden die naar Europa trekken. Daarnaast zouden EU-lidstaten die te weinig doen aan hun grensbewaking tijdelijk uit Schengen moeten worden gezet.

Sybrand Buma (CDA) tijdens fractievergadering van de partij Beeld ANP
Sybrand Buma (CDA) tijdens fractievergadering van de partijBeeld ANP

Dat zegt partijleider Sybrand Buma in een interview met het AD. Hij wil dat de grensbewaking van de randen van Europa flink wordt opgeschroefd. Zo zouden veel meer patrouilleschepen voor de kust van Afrika moeten komen te liggen om te voorkomen dat bootjes met vluchtelingen kunnen uitvaren. Desnoods moeten in Oost-Europa ook meer hekken worden opgetrokken om migratie te voorkomen.

Spierballen
Volgens Buma moet de Europese Unie meer haar spierballen laten zien aan landen als Albanië en Marokko, van waaruit kansloze migranten hier naartoe komen. "We gaan te veel met de pet rond met de vraag aan landen of ze alsjeblieft willen meehelpen. Terwijl het ook in hun belang is dat de stroom stopt en er geen boten meer uitvaren," zegt hij. Aan landen die niet meewerken moeten ook geen ­visa voor Europa worden verstrekt.

Buma wijst erop dat Noord-Afrikaanse landen profiteren van Europese investeringen en de mogelijkheid om talentvolle mensen aan goede Europese universiteiten te laten studeren.

Daar mag Europa best wat voor terugvragen: "We moeten zeggen: we helpen jou met ontwikkelingshulp, maar dan moeten er ook opvangcentra in jouw land komen. Ja, je kunt talentvolle mensen in Europa een opleiding laten doen, maar dan moet de grensbewaking op orde zijn."

Vluchtelingencrisis
Buma zegt dat een vluchtelingencrisis zoals in 2014 en 2015 nooit meer mag gebeuren. Toen liet Griekenland in eerste instantie ongehinderd migranten door naar de rest van Europa.

Hij blijft erbij dat aanpassing van het Vluchtelingenverdrag nodig is om de migratiestroom te stoppen. Op grond van dat verdrag zijn Europese landen nu verplicht vluchtelingen uit de hele wereld op te nemen. Buma vindt dat opvang in de regio moet gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden