Buma/Stemra schaft 'embedbelasting' af

De heffing die auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra rekende aan websites die actief zijn in Nederland voor het embedden of linken naar muziek of video's wordt afgeschaft. Het Europees Hof oordeelde onlangs dat verwijzen naar materiaal, of het embedden, niet strafbaar is.

Ook sites van popzalen, zoals hier van de Melkweg, moesten betalen voor het embedden van muziekvideo's. Beeld de Melkweg
Ook sites van popzalen, zoals hier van de Melkweg, moesten betalen voor het embedden van muziekvideo's.Beeld de Melkweg

De heffing bestond sinds 2012, en bestond eruit dat Nederlandse sites of sites die in Nederland actief zijn extra moesten bijdragen voor linken naar of embedden van muziekvideo's of het aanbieden van een radiostream. Omdat de informatie waarnaar verwezen wordt openbaar beschikbaar is, is het niet strafbaar er naar te verwijzen, stelde het Europees Hof van Justitie. Ook niet als het materiaal zelf auteursrechtelijk beschermd is. De heffing bestond sinds december 2012.

Journalisten
Het Europees Hof deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een aantal Zweedse journalisten. Naar hun werk voor de Göteborgs-Posten werd via links verwezen op de website Retriever Sverige. Zij waren van mening dat Retriever inbreuk maakte op het auteursrecht.

Dat is niet zo, oordeelt het Europees Hof. Een link is in de ogen van de rechters geen mededeling aan een nieuw publiek. Was het dat wel, dan zou er sprake zijn van schending van het auteursrecht. Maar omdat informatie, ook auteursrechtelijk beschermde, op de bronwebsite (in dit geval die van Götenborg-Posten) vrij toegankelijk is, is er geen sprake van een nieuw publiek wanneer een andere site (Retriever) er naar linkt. Dat zou, meldde het Hof daarbij, anders zijn wanneer in dit voorbeeld Retriever via een omweg toegang zou krijgen tot werk dat op de website van Götenborg-Posten achter een betaalmuur zou staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden