Buma sluit opstappen CDA-bewindslieden niet uit

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft zich vandaag zeer kritisch uitgelaten over het Herfstakkoord van VVD en PvdA over de begroting van 2013. Hij werd door collega's Arie Slob van de ChristenUnie en Geert Wilders van de PVV uitgedaagd zich uit te spreken over het opstappen van CDA-bewindslieden nu de begroting is aangepast. Buma: 'Ik sluit niets uit op dit moment.'

Redactie
CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager Beeld afp
CDA-minister van Financiën Jan Kees de JagerBeeld afp

Namens het CDA maken de ministers Liesbeth Spies, Hans Hillen, Maxime Verhagen, Jan Kees de Jager, Gerd Leers en Marja van Bijsterveldt deel uit van het huidige demissionaire kabinet.

Een opvallende rol is deze week weggelegd voor CDA-minister De Jager (Financiën) die een akkoord verdedigt dat deels buiten zijn partij om is opgesteld. Het oorspronkelijke Lenteakkoord werd afgelopen Prinsjesdag ingediend, maar ondertussen is aan dat akkoord voor ruim 2 miljard euro gesleuteld.

Volgens Buma hebben de ministers alleen hun eigen ingediende plannen te verdedigen en zitten ze er niet om initiatieven vanuit de Kamer te verantwoorden.

Het aangepaste Lenteakkoord waarover vandaag wordt gedebatteerd, is langs zes partijen gegaan; de oorspronkelijke vijf van de 'Kunduzcoalitie' plus de PvdA. Dat ontlokte ChristenUnie-leider Arie Slob de opmerking dat de VVD voor de derde maal een begroting voor 2013 heeft gemaakt en 'alleen de SP, PvdD en 50Plus nog nooit mee hebben gedaan'.

De meeste kritiek op de PvdA kwam van D66, GroenLinks en de SP. Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold deed de PvdA niet mee aan het Lenteakkoord vanwege de verhoging van de btw, de nullijn voor ambtenaren, het vasthouden aan de drieprocentsnorm en de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd; bezwaren die de partij nu heeft laten varen. Pechtold verwijt VVD en PvdA dat zij de lastendruk verder opvoeren terwijl Nederland toch al te maken had met 'de hoogste lastendruk van de eeuw'.

Jolande Sap van GroenLinks verwijt Samsom dat hij 'in ruil voor wat sociale kraaltjes en spiegeltjes zijn duurzame gezicht heeft laten varen'. Duurzaamheid is blijkbaar niet belangrijk meer voor de voormalige Greenpeace-activist, merkt Sap op. Met de wijzigingen in het akkoord voelt Sap zich er niet langer verantwoordelijk voor en zal ze het totaalpakket niet meer verdedigen.

De SP ziet in het deelakkoord geen breuk met het beleid van de afgelopen jaren, terwijl de PvdA dat in de verkiezingscampagne wel beloofd had. SP-leider Emile Roemer begrijpt niet dat Samsom akkoord gaat met maatregelen waar de PvdA kort geleden nog fel tegen was. Roemer doelde onder meer op de bereidheid van de PvdA om met bezuinigingen het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Eerder betoogde Samsom nog dat zo'n opstelling de economie te veel zou schaden, aldus Roemer. Ook bij de verhoging van de AOW-leeftijd is de PvdA tot teleurstelling van de SP van mening veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden