Buma onder vuur om 'gedachtepolitie' tegen verheerlijking terrorisme

CDA-leider Sybrand Buma is vandaag in de Tweede Kamer onder vuur komen liggen over zijn voorstel om het verheerlijken van terrorisme strafbaar te stellen. In het debat over de kabinetsplannen om jihadisme en radicalisering aan te pakken verweet D66-leider Alexander Pechtold Buma dat hij een 'gedachtepolitie' wil.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma Beeld ANP
CDA-leider Sybrand van Haersma BumaBeeld ANP

Volgens SP-leider Emile Roemer zijn de woorden van Buma alleen 'voor de bühne' bedoeld. 'De rechtstaat beschermen doe je niet door hem af te breken', zei Roemer. Hij is teleurgesteld dat 'juist een jurist als de heer Buma' met dit pleidooi komt. Ook GroenLinks en VVD waren kritisch.

Buma zei dat het niet zijn bedoeling is gedachten strafbaar te stellen. Hij wil dat er opgetreden kan worden tegen extremistische uitingen, zoals demonstraties in de Haagse Schilderswijk waarin het optreden van de terreurbeweging IS werd bejubeld. Volgens andere fracties kan dat echter al.

Paspoorten innemen
De ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kwamen vorige week met een pakket actiepunten om radicalisering beter te bestrijden. Het wil onder meer paspoorten van jihadgangers kunnen afnemen zonder tussenkomst van de rechter.

Volgens Buma komt het kabinet te laat in actie. Hij wil dat bezuinigingen op de inlichtingendienst AIVD worden teruggedraaid. De ChristenUnie wees erop dat het CDA in de vorige kabinetsperiode, toen ze nog in de regering zat, bezuinigingen op de AIVD steunde. Pechtold daagde Buma uit met een dekking te komen.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet veel te slap optreedt tegen moslimterrorisme. Hij sprak van 'de struisvogelbrigade van Rutte-II'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden