Buma haalt uit naar minister Bruins over failliete ziekenhuizen

CDA-leider Sybrand Buma heeft in zijn toespraak op het CDA-congres flink uitgehaald naar minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Sybrand Buma tijdens het partijcongres. Beeld anp
Sybrand Buma tijdens het partijcongres.Beeld anp

Hij hekelt de manier waarop de VVD-bewindsman is omgegaan met de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart.

Volgens Buma krijgt het vertrouwen in de politiek een knauw als 'van de ene op de andere dag' een ziekenhuis omvalt. "Dit had zo niet mogen gebeuren. Dit had voorkomen moeten worden," aldus Buma.

Een ziekenhuis is volgens hem geen 'stapel stenen', zoals Bruins eerder had gezegd, en een faillissement is evenmin 'een stresstest voor de zorg', zoals de minister ook had beweerd.

"Een ziekenhuis is geen bedrijf met klanten en contracten. Zorg gaat over over de behandeling van en aandacht voor kwetsbare mensen; over de toewijding van het personeel."

Nooit meer
Buma zegt Bruins, die op het zelfde ministerie van Volksgezondheid huist als CDA-vicepremier Hugo de Jonge, te zullen houden aan de CDA-eis dat er nooit meer een ziekenhuis gesloten kan worden zonder dat is nagedacht hoe zorg in die regio is gegarandeerd.

Volgens Buma zit het probleem echter dieper: de fouten die zijn gemaakt zijn volgens hem het gevolg van het 'liberale rendementsdenken', dat 'te ver is doorgedrongen in onze samenleving en dat ook in de woorden van de minister doorklonk'.

Bedrijfsrendement is in dat liberale denken belangrijker dan zorg, meent Buma. Ook is de registratie van behandelingen daarin belangrijker dan aandacht voor de patiënt, stelt hij.

Keuze
In Buma's ogen moeten ziekenhuizen zorg zien als een 'maatschappelijke opdracht', met 'de beste zorg, dichtbij en op maat'. "De oplossing ligt niet in de keuze voor of markt of overheid, maar in de keuze voor de samenleving zelf."

Lees ook: Minister van regeltjes botst met menselijke kant zorg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden